Fænglset for drabsforsøg mod Kurt Westergaard

En 28-årig mand, der fredag aften trængte ind i Kurt Westergaards hjem med en kniv og en økse, er blevet varetægtsfænglset i fire uger

Af
Af Stine Eskildsen

Henrik Gregersen og Jeppe Rafn

Frygten for et morderisk overfald i kølvandet på Kurt Westergaards Muhammed-tegning i Jyllands-Posten, reddede sent fredag aften efter alt at dømme tegnerens liv. En 28-årig somalier brød kl. 22 fredag ind i Kurt Westergaards bolig i Viby, og med sig havde han en økse og en kniv.
I kølvandet på dødstrusler, ophold i sikrede huse og store sikekrhedsforranstaltninger, er badeværelset i tegnerens hjem blevet indrettet som et såkaldt "Panic Room," hvor man kan forskanse sig mod angribere.
Og dén foranstaltning reddede formentlig Westergaards liv. For mens tegnerens blot fem-årige barnebarn opholdt sig i stuen, gik den 28-årige mand i gang med at forsøge at slå døren til sikkerhedsrummet ind.
Dét lykkedes dog ikke, og inde fra badeværelset fik Kurt Westergard tilkaldt politiet, der hurtigt var fremme med omkring 10 patruljebiler.
Gerningsmanden kastede en økse mod en af betjentene, som derefter afgav skud og ramte den 28-årige i benet og i armen.
Han blev efterfølgende overmandet og kørt til hospitalet i en ambulance. Den 28-årige somalier, der bor på Sjælland, er lørdag blevet fremstillet i grundlovsforhør sigtet for drabsforsøg på både Kurt Westergaard og politimanden.
Retten i Århus fængslede den 28-årige mand i fire uger, heraf to uger i isolation, efter et grundlovsforhør, hvor den sårede mand blev kørt ind i retslokalet på en båre.

Terror-relateret

Drabsforsøget på tegneren Kurt Westergaard er efter PET's opfattelse terrorrelateret. Den anholdte har ifølge PET's oplysninger tætte forbindelser til den somaliske terrororganisation al-Shabaab samt al-Qaida ledere i Østafrika, ligesom han mistænkes for under ophold i Østafrika at have været involveret i terrorrelaterede aktiviteter.
Den anholdte har ligeledes været en del af et terrorrelateret netværk med tilknytning til Danmark, som gennem længere tid har været genstand for PET's efterforskning, uden at dette dog har sammenhæng med tegneren Kurt Westergaard, oplyser PET i en pressemeddelelse.
I anledning af anholdelsen udtaler chefen for PET, Jakob Scharf:
"PET ser med stor alvor på denne sag, som endnu engang bekræfter den terrortrussel, som er rettet mod Danmark og mod tegneren Kurt Westergaard i særdeleshed. De sikkerhedsforanstaltninger, som har været indført for at beskytte Kurt Westergaard, har vist sig effektive, og det har på denne baggrund været muligt at afværge overfaldet på Kurt Westergaard. Den konkrete sag understreger vigtigheden af, at PET's løbende overvågning og efterforskning rettet mod terrorrelaterede netværk suppleres af effektive sikkerhedsforanstaltninger i forhold til mulige terrormål".

Publiceret 02 January 2010 09:21