Arkivfoto.

Arkivfoto.

Reddede 91-årig kvinde ud af brændende hus

Tre mænd fik reddet kvinden fra brand i Birkerød

Af
Pernille Kristensen

Fredag eftermiddag udbrød der brand i et rækkehus på Gammelhave i Birkerød, men en snarrådig indsats fra tre mænd på vejen forhindrede, at den udviklede sig til en tragedie for den 91-årige kvindelige beboer.
Det var en nabo, der klokken 15.22 opdagede, at det brændte. Hun greb straks telefonen, mens hendes søn og hans kammerat, der var hjemme på besøg, i en fart fik sko på og styrtede over mod flammerne.
"Men vi kunne ikke trække vejret og måtte gå ud igen. Vi kunne slet ikke se noget, og hende inde i huset kunne heller ikke selv sige, hvor hun var henne," fortæller 21-årige Frederik Ferbing.
Hans kammerat Magnus forsøgte atter at mave sig ind i huset, mens Frederik løb han om på siden og fik slået en badeværelsesrude ind. Imens havde en 44-årig mand længere nede ad vejen også bemærket, at det brændte, og han kom til og lagde sig langs med Magnus. Sammen lykkedes det dem at nå frem til den 91-årige kvinde og få hende trukket med ud.
"Så bar vi hende ind til naboen, og jeg holdt hendes hoved. Vi var bange for, at hun skulle få forfrysninger, så derfor tog vi hende med derind. Og lige efter kom brandfolkene," fortæller den 21-årige med-redningsmand.

Slap med røgforgiftning

Den 91-årige kvinde blev efterfølgende kørt på hospitalet, hvor hun blev behandlet for røgforgiftning. Hendes køkken, hvor politiet vurderer, at branden startede, udbrændte, mens stuen fik kraftige brandskader. Til gengæld lykkedes det at begrænse branden, så den ikke spredte sig til andre huse.
Men det kunne være gået grueligt meget mere galt, hvis de årvågne borgere ikke havde grebet ind, lyder det fra politiet.
Selv tager Frederik Ferbing den noget anderledes oplevelse nogenlunde afslappet.
"Jeg har det egentlig meget godt. Det er nok ikke helt gået op for os, hvad der skete. Magnus og jeg snakkede bagefter om det, da vi var på vej hjem til København, og vi har også snakket om det igen i dag (lørdag, red.), hvor jeg også har talt med politiet igen. Det er jo de færreste, der kan sige, at de har reddet en gammel dame fra en brand - det er jo næsten en kliché at sige," siger Frederik Ferbing, der i øvrigt også kan fortælle, at vennen Magnus fik reddet endnu en ting ud fra huset - nemlig kvindens rollator.
Nordsjællands Politi vil nu indstille de tre til en dusør for deres heltemodige indsats.

Publiceret 09 January 2010 12:18