Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Kommuner vil løfte dyner hos socialsnydere

80 kommuner beder regeringen om bedre muligheder for at afsløre socialsnyd - kritikere kalder det for DDR-metoder. Deltag i debatten

Af
Kim Belmark

Kim Belmark

Dyneløfteri. krænkelse af privatlivet, DDR-metoder? 80 af landets 98 kommuner har skrevet til regeringen med opfordring til lovændringer, der kan give kommunerne bedre mulighed for at afsløre socialt bedrageri.

Kontrolgrupperne i kommunerne ønsker blandt andet mulighed for at foretage uanmeldte besøg i private hjem. Kommunerne vil også have tilladelse til at besøge de såkaldte fædrehoteller, hvor flere enlige mænd bor i en lille lejlighed. Kommunerne beder om ret til systematisk at overvåge boliger og biler samt om direkte adgang til at indhente kontoudtog fra banker fra formodede kærester eller samlevere til kvinder, der siger, at de er enlige forsørgere. Det skriver jp.dk.

Hvad mener du? Skriv din kommentar i bunden af denne artikel.

Lederen af kontrolgruppen i Ishøj, Peter Møller, er blandt initiativtagerne til det fælles brev til regeringen. Han har arbejdet med afsløring af socialt bedrageri i 10 år i kommuner som København, Brøndby, Frederikssund og Ishøj:

"Omfanget af socialt bedrageri stiger voldsomt. Vi har brug for, at Folketinget giver os nogle flere redskaber til at afsløre bedrageriet. I dag har vi eksempelvis ikke mulighed for at overvåge en lejlighed eller en bil systematisk; vi må kun gøre det sporadisk," siger han til jp.dk.

Til efteråret kommer regeringen med et svar til kommunerne, når et tværministerielt udvalg med embedsmænd fra fem ministerier skal aflevere en rapport med bud på, hvordan flere love skal ændres, hvis kommunerne skal have nye redskaber til at bekæmpe det sociale bedrageri.

Kritikere af kommunernes initiativ mener, at det danske samfund nærmer tilstande som i det gamle Østtyskland, DDR, hvis kommunerne får lov til at overvåge borgerne og komme på uanmeldte besøg i private hjem. Det mener eksempelvis chefjurist Jacob Mchangama fra tænketanken Cepos:

"Det er hårde ord, men det vil ske, hvis staten ser det som sin vigtigste rolle at holde styr på, hvad borgerne laver. Det kræver, at kommunernes laver en voldsom overvågning, og det er et skridt i den retning," siger juristen til Ritzau.

Hvad mener du? Skriv en kommentar i bunden af denne artikel.

Publiceret 26 July 2010 11:44