Den efterlyste bil blev standset i Helsingør. Foto: mediefoto.dk

Den efterlyste bil blev standset i Helsingør. Foto: mediefoto.dk

Æreskrænkelse bag bortførelse af 19-årig syrisk kvinde

Det var et spørgsmål om ære der lå bag bortførelse af 19-årig syrisk kvinde

Det var en forsmået 40-årig "ægtemand" af syrisk oprindelse, der fredag eftermiddag kort før klokken 16.00 sammen med to mandlige medsammensvorne, bortførte en 19-årig syrisk kvinde.

"Det var en æresrelateret forbrydelse," siger vagtchef Erik Skriver fra Nordsjællands Politi.

Hos Nordsjællands Politi er man ikke i tvivl om, at det var en æresrelateret forbrydelse, der fredag lå til grund for bortførelsen af en 19-årig kvindelig syrisk asylansøger i Frederiksværk.

Ifølge Nordsjællands Politi har kvinden forklaret, at hun i starten af året var blevet hjulpet til Danmark med henblik på giftermål med den nu 40-årige mand, som hun ifølge egen forklaring var blevet lovet bort til.

Dette var den unge kvinde imidlertid ikke selv indstillet på, og hun skulle øjensynligt have nægtet at gifte sig med den dengang 39-årige mand, som hun havde følt sig truet af.

Tilsyneladende var det grund nok til, at hun fredag eftermiddag omkring klokken 15.45 blev bortført på åben gade i Frederiksværk for øjnene af både hendes mor og lillebror.

De tre mænd anvendte magt for at tvinge kvinden ind i den lysegrønne Mazda 626 flugtbil, og her var det den 40-årige mand, der førte an i den fysiske del af kidnapningen.

Kvinden prøvede uden held at sætte sig til modværge, men måtte give efter og bilen forsvandt derefter i høj hastighed ud af byen.

Flugtbilen blev senere spottet af årvågne borgere og en hidsig biljagt fulgte, men politiet måtte af sikkerhedshensyn opgive at standse flugtbilen, som blev ført af en 25-årig mand, der fredag aften blev anholdt i Helsingør.

Kvinden var blevet holdt skjult i et skovområde til efter mørkets frembrud, hvorefter hun blev kørt ud til asylcentret i Kongelunden, hvor flugten foreløbigt endte med, at hun blev gemt på et værelse, som den 40-årige syriske mand havde adgang til på centret.

Her blev personalet på asylcentret opmærksomme på en for dem ukendt person, som de forsøgte at tilbageholde, men det lykkedes ham at tage flugten fra stedet, hvorefter Københavns Politi blev draget ind i sagen.

Det viste sig efterfølgende, at personen var den tredje bortfører, og han er stadig på fri fod.

Optrinnet førte imidlertid politi og personale på sporet af den 19-årige kvinde, der, mod sin vilje, havde opholdt sig nogle timer på centret sammen med den 40-årige syriske mand.

Den 40-årige syriske mand blev derfor anholdt ved 23.15-tiden, sigtet for både tvang og frihedsberøvelse, og han vil i løbet af lørdagen blive fremstillet i grundlovsforhør, når Nordsjællands Politi er færdige med at afhøre ham.

Vagtchef Erik Skriver vurderer, at grundlovsforhøret i første omgang vil blive afholdt for åbne døre, når sigtelserne mod de to syriske mænd bliver læst op, hvorefter anklageren af efterforskningsmæssige hensyn formentlig vil kræve dørene lukket.

For at beskytte den 19-årige syriske kvinde, blev hun efter endt afhøring anbragt på en sikker adresse.

Vagtchef Erik Skriver oplyser til lokalavisen.dk, at det endnu ikke er klarlagt, hvilken rolle den 19-årige kvindes egen familie har spillet i sagen om et muligt bryllup mellem hende og den 40-årige mand.

Hos Nordsjællands Politi er man af den overbevisning, at flugtbilen, som blev standset ved 22.30-tiden på Kongevejen i Helsingør, var blevet sendt ud på en længere køretur i nordsjælland for at vanskeliggøre efterforskningen.

Afhøringen af både kvinden og de to mandlige bortførere trak iøvrigt ud, da alle parter taler Khomani, og kun få tolke taler denne ikke særligt udbredte syriske dialekt.

null

Publiceret 21 August 2010 12:17