Niels Holck:

De slår mig ihjel

Den 48-årige familiefar fra Hillerød er overbevist om, at han ikke overlever en udlevering til Indien

Af
Martin Warming

Martin Warming

Da Niels Holck i 1995 var med til at kaste våben ned over den indiske delstat Vestbenegalen, var han godt klar over, at det kunne komme til at koste ham livet.

I dag - 15 år efter - kæmper den 48-årige familiefar fra Hillerød for ikke at blive sendt til Indien, der har krævet ham udleveret til retsforfølgelse.

Web-tv: Se interview med Niels Holck

Dokumentation: Se Justitsministeriets krav til de indiske myndigheder
Justitsministeriet besluttede i april i år, at Niels Holck skal udleveres til retsforfølgelse i Indien, men Niels Holck har anket sagen, der i disse dage kører ved Retten i Hillerød.
Og Niels Holck er ikke i tvivl om, hvad der vil ske med ham, hvis han bliver udleveret til Indien.

"Så er det bare ud over kanten. Det er rigtig mange, der mener, at jeg ikke overlever, hvis jeg bliver udleveret, og det tror jeg heller ikke selv, at jeg gør," siger han.
Tror ikke på løfter
De indiske myndigheder har accepteret at overholde en række danske krav, hvis Niels Holck bliver udleveret til retsforfølgelse i Indien.

I kravene fra det danske justitsministerium står der blandt andet, at Indien ikke må idømme Niels Holck dødsstraf, og at han ikke må underkastes tortur eller grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling, og at han skal have uhindret adgang til at kontakte den danske ambassade i New Delhi.

Men de indiske forsikringer, om at behandle Niels Holck ordentligt, hvis han bliver udleveret, er ikke det stykke papir værd, de er skrevet på, mener han selv.

Web-tv: Se interview med Niels Holck

Dokumentation: Se Justitsministeriets krav til de indiske myndigheder
"Man har tidligere set, at Indien ikke følger de diplomatiske forsikringer, de har givet, og jeg er ikke i tvivl om, at, at de er fuldstændig ligeglade med, hvad de har lovet Danmark, når jeg først står dernede," siger han.

En aktuel sag fra Indien kan vise sig at komme Niels Holck til gode. Sagen handler om den terrorsigtede Abu Salem fra Portugal, der blev udleveret til Indien i 1995. Han er nu blevet sigtet for en række punkter, der kan resultere i dødsstraf - på trods af indiske løfter til Portugal om det modsatte.

Niels Holck bor til daglig i Bauneholm lidt uden for Hillerød sammen med sin kone og sine to børn på tre og seks år.

Det ventes, at udleveringssagen mod Niels Holck bliver afgjort i slutningen af oktober.

Sagen mod Niels Holck kører ved Retten i Hillerød. Det ventes at sagen bliver afgjort i slutningen af oktober. Foto: Martin Warming

Sagen mod Niels Holck kører ved Retten i Hillerød. Det ventes at sagen bliver afgjort i slutningen af oktober. Foto: Martin Warming

Kort om sagen:

Niels Holck har erkendt, at han i 1995 var med til at kaste fire ton våben ud over den indiske delstat Vestbengalen fra en russisk propelmaskine Våbnene var tiltænkt en lokal gruppe, som han mener blev udsat for overgreb fra myndighederne De andre, der deltog i at smide våbnene, blev anholdt og idømt livsvarigt fængsel. Niels Holck undslap og gik under jorden i Danmark Niels Holck har erklæret sig villig til at stå til ansvar for en domstol i Danmark eller Haag, men frygter at blive torteret eller slået ihjel, hvis han bliver udleveret til Indien

Publiceret 24 September 2010 11:32