Mathias Kruse slipper takket være hans holdkammerater uden mén fra et voldsomt uheld ved fodboldtræningen i ORI. Foto. Peter Rahbek

Mathias Kruse slipper takket være hans holdkammerater uden mén fra et voldsomt uheld ved fodboldtræningen i ORI. Foto. Peter Rahbek

Holdkammerater reddede Mathias

Fodboldspillerne Kristoffer Hertz og Kristian Grubbe reddede deres kammerat med førstehjælp efter grim ulykke på fodboldklubben ORI's anlæg i Frederikssund

Af
Af Ove Dyrstrøm

Det kunne have fået katastrofale følger for den 15-årige Mathias Kruse, da han mandag aften var udsat for en ganske uhyggelig oplevelse under fodboldtræning på ORI's anlæg i Oppe Sundby.
Den uheldige fodboldspiller var involveret i et hændeligt sammenstød med Kristoffer Hertz, hvorefter han ikke kunne få luft og besvimede.
Kun en lynhurtig indsats af holdkammeraterne Kristoffer Hertz og Kristian Grubbe, der begge har lært førstehjælp, gjorde, at det ikke gik helt galt inden ambulancer og en akutbil nåede frem til fodboldbanen og overtog behandlingen.
De to redningshelte var dagen efter stadig dybt rystede efter hændelsen. Især Kristoffer Hertz, der havde oplevelsen på tæt hold, da han var part i sammenstødet.
"Det var bestemt ikke rart, og jeg har tænkt meget på det. Mathias nåede lige at fortælle, at han ikke kunne få luft inden han faldt om. Han begyndte at ryste, og vi kunne ikke få kontakt med ham. Kristian kom til og gav ham hjertemassage, mens jeg sørgede for at få hans luftveje fri og få ham i aflåst sideleje. Vi fik ham på benene, men på vej hen til ambulancen besvimede han igen," fortæller Kristoffer Hertz.

Husker ikke meget

Det viste sig efterfølgende, at Mathias ikke havde haft hjertestop, men situationen kunne sagtens have udviklet sig alvorligt på grund af iltmanglen, og Kristian og Kristoffer fik meget ros for deres indsats af ambulancefolkene og siden af lægerne på Hillerød Sygehus.
Lokalavisen har talt med Mathias Kruse, der blev udskrevet fra sygehuset onsdag eftermiddag, men han husker ikke selv meget omkring hændelsen.
"Jeg husker kun, at jeg nåede at sige, at jeg ikke kunne få luft, derefter bliver det sort. Det næste jeg husker er, at de er ved at klippe min fodboldtrøje op i ambulancen," siger Mathias Kruse.
Hans mor, Charlotte Kruse, fortæller, at Kristoffer ringede til hende, og at hun chokeret tog direkte til Hillerød Sygehus fra bopælen i Ølstykke.
"De stod parat deroppe til at modtage ham og havde helt styr på det. Mathias har fået en ordentlig mavepuster, han har fået trykket nogle ribben, har fået hjernerystelsen og har ondt i nakken og det meste af kroppen, men røntgenbillederne viste, at der ikke var noget brækket."

Førstehjælp er vigtigt

Efterfølgende har de to redningshelte, Kristian og Kristoffer, fundet ud af hvor vigtigt det er at kunne førstehjælp.
"Jeg lærte det i Frederikssund Ungdomsskole. I forbindelse med et livredderkursus lærte vi om førstehjælp og hjertemassage, men jeg havde aldrig troet, at jeg ville få brug for det. Men de andre til træningen skal altså også have ros, for de var også med til at hjælpe," siger Kristian Grubbe.
For Kristoffer Hertz vedkommende er han så heldig, at han lige har gennemgået et 7-timers førstehjælpskursus.
"Jeg er ved at tage traktorkørekort i Jægerspris Køreskole, hvor man skal gennem førstehjælpskurset, ellers havde jeg ikke anet, hvad jeg skulle gøre, men tænk at man på kun syv timers undervisning kan være med til at redde et andet menneske," siger Kristoffer Hertz, som kan se frem til at få sin holdkammerat tilbage allerede næste uge. Hvis altså det står til Mathias Kruse selv.
"Jeg skulle da gerne være klar til onsdagens træning i næste uge, hvor der er fodboldafslutning bagefter."

Publiceret 18 November 2010 10:00