Sexmonsteret fra Amagers navn er ulovligt at offentliggøre, men ikke alle overholder navneforbuddet. Privatfoto.

Sexmonsteret fra Amagers navn er ulovligt at offentliggøre, men ikke alle overholder navneforbuddet. Privatfoto.

Sexmonsteret hedder...

Amager-sexmonsterets navn er hemmeligt, men flere bryder navneforbuddet på nettet

Hele Danmark kender ham som sexmonsteret, men hans rigtige navn er

Af
Jesper Lundh

Hele Danmark kender ham som sexmonsteret, men hans rigtige navn er ukendt af de fleste. Den formodede Amager-morder er nemlig beskyttet af et navneforbud, som betyder at hans navn ikke offentliggøres - men det ser flere skribenter på internettet stort på.
Dailynews.dk kan man læse den fængsledes navn, adresse og telefonnummer efter at flere debattører har offentliggjort oplysningerne. Og det er strafbart.
"Man må ikke gengive navnet offentligt. Hvis man gør det, kan man straffes med bøde. Det gælder også på debatfora på nettet," siger sekretariatschef Anette Maarbjerg fra Retten i Helsingør. Hun vurderer, at det vil koste en net-debattør 5000 kroner i bøde at overtræde navneforbuddet.
Tre sager
Anette Maarbjerg har kigget nærmere på de trykte afgørelser om overtrædelse af navneforbud. I de seneste ti år er der kun faldet dom i tre sager, og i alle tilfælde er journalister blevet idømt mellem 2000 og 10.000 kroner i bøde for at bryde forbuddet. Ingen debatører på nettet er angiveligt dømt.
Heller ikke mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole kender til afgørelser, som er gået ud over bloggere.
"Nej, det gør jeg ikke. Men det er jo ikke en speciel regel for journalister," siger han til Lokalavisen.dk.
Forbud afskaffet
Hvis navneforbuddet skal have betydning, kræver det, at politiet også håndhæver det overfor netdebattører, og det er der tilsyneladende ingen eksempler på.
"Hvis det er holdningen ved politiet, at man ikke efterforsker disse sager, betyder det, at der reelt ikke eksisterer et navneforbud. Og så må man afskaffe det," siger Oluf Jørgensen.
Det er skribentens ansvar at overholde navneforbudet, men hvis administratoren af netstedet bliver gjort opmærksom på, at navneforbudet overtrædes og ikke fjerner navnet, har administratoren også et ansvar, vurderer Oluf Jørgensen.

Publiceret 19 November 2010 12:31