Var redningsskabet blevet tømt for redningsudstyr havde det måske kostet et menneskeliv.

Var redningsskabet blevet tømt for redningsudstyr havde det måske kostet et menneskeliv.

Falck redder ung mands liv på slotssøen

Kun en hurtig indsats fra en snerydningsarbejder og en efterfølgende lynindsats fra Falck, reddede lørdag morgen en ung mands liv. Han lå nedkølet på isen på slotssøen

Af
Tekst og foto: John Jessen Hansen

En snerydningarbejder, der lørdag morgen klokken 07.20 var ved at rydde Torvet for nattens snemasser, opdagede ved et tilfælde, da lyskeglen fra hans traktor ramte den sneklædte slotssø, at der 20-30 meter ude på isen lå en person. Omgående alarmerede han 112, så en ambulance og Falck hurtigt kom den nedkølede person til undsætning.

Falck-redder gik ud på isen

"Da vi ankom åbnede en af vore Falck-elever boksen ved slotssøen med redningskransen og stigen. Selv tog han redningskransen om livet, og gik ud på søen, mens to af vores redningsfolk holdt stigen på land. Da han kom ud til den nedkølede unge mand, der var cirka 20-25 år og kun iført gummisko, t-shirt og cowboybukser, konstaterede han at manden, på trods af at han var forfrossen og nedkølet, stadigvæk var i live. Manden blev trukket på land og fik omgående førstehjælp i ambulancen. Da han ankom til Hillerød Hospital, var han stadigvæk i live", siger indsatsleder Morten Pontoppidan og fortsætter:

Hurtig indsats reddede manden

"Det var et held, at redningskransen og stigen i redningsskabet ved søen ikke var blevet ribbet for inventar. Det har vi efterhånden så tit været udsat for. I det her tilfælde reddede udstyret, Falcks redningsfolks hurtige indsats og snerydningsarbejderens alarm til 112 måske et menneskeliv. Vi må tænke på at temperaturen på det tidspunkt, hvor manden blev opdaget liggende på isen på slotssøen var i nærheden af minus ti grader. Havde han ligget i mørket lidt længere tid, er det ikke sikkert, at han havde overlevet", siger Falcks indsatsleder Morten Pontoppidan.

Gå ikke ud på isen

Man kan kun gisne om, hvad der har fået den unge mand ud på isen, kun iført indendørs beklædning, i bælg-ragende mørke og i en temperatur på minus ti grader. Men en kombination af at han nok ville krydse søen for at gøre hjemturen kortere, og at han måske havde fået et par genstande, er sikkert ikke helt urealistisk.

Vi skal på opfordring fra Falck lige gøre opmærksom på, at man under ingen omstændigheder må færdes på isen på søer og vandhuller i kommunen.

Publiceret 18 December 2010 12:00