Sidste år kom 237 personer til skade med fyrværkeri i nytårsdøgnene 31. december og 1. januar, og det gik især ud over børnene, viser den kedelige statistik. Halvdelen af de tilskadekomne var nemlig tyve år eller yngre.
Årsagen til skaderne var især raketter og batterier, der i alt stod for cirka 60 procent af alle skader, mens ulovligt fyrværkeri udgjorde cirka 10 procent.
Halvdelen af de tilskadekomne havde selv affyret fyrværkeriet, mens den anden halvdel var tilskuere. Cirka 25 procent havde pådraget sig øjenskader, 20 procent håndskader og en tredjedel brandsår.
For at forhindre ulykker på børn og unge er det vigtigt, at man som forælder selv fremstår som det gode eksempel.
"Fyrværkeri er jo både flot og festligt, men det er også meget farligt, hvis man ikke håndterer det korrekt. Det er sådan set lige meget, om det er lovligt eller ulovligt krudt, så er det vigtigt, at man tænker på sig selv og sine omgivelser – både før, under og efter antændelsen", lyder det fra skadeschef Brian Petersen i Alka.
Forsikringsselskabet råder især forældrene til at snakke med børnene om farerne ved fyrværkeriet.
Nytårets seks farligste fejl
Mange danskere lever ekstra farligt, når de vil skyde det nye år ind.
Gang på gang begår de en række typiske fejl, der nærmest er en åben invitation til ulykker og skader.
Forsikringsselskabet Alka har samlet nytårets 6 store fejl!
1. Du bruger ulovligt fyrværkeri
Køb eller lav aldrig ulovligt fyrværkeri, da det ofte er af meget dårlig kvalitet og kan eksplodere i ansigtet på dig!
2. Du bruger hånden som raketholder
Sæt altid raketten i en holder og lad solene ligge, mens du tænder, så er der meget større chance for, at du også har en hånd, efter nyåret er skudt ind.
3. Du bærer ikke beskyttelsesbriller
Bær altid beskyttelsesbriller – både som ?antænder? og som tilskuer - så er der god chance for, at du ikke ender som 90 procent af dem, der kommer til skade.
4. Du kaster med fyrværkeri
Kast aldrig med fyrværkeriet, da du kan risikerer at skade både mennesker og dyr med voldsomme brandsår, der kan give varige mén.
5. Du går altid tilbage til en fuser
Stol aldrig på en fuser, så lad den ligge – og senere sørg for at den bliver fjernet, så andre ikke risikerer at komme til skade.
6. Du bruger dine lommer til opbevaring af fyrværkeri
Brug en pose til dit krudt – aldrig din lomme, da den mindste lille gnist kan antænde krudtet og sætte ild til dig.
Skade-opgørelser
Siden nytåret 1995-1996 har alle Danmarks skadestuer givet oplysninger om de to døgn den 31. december og 1. januar i hvert af årene til Ulykkes Analyse Gruppen ved Ortopædkirurgisk Afdeling om skader efterf yrværkeri.
Der er indsamlet data fra alle skadestuer og skadeklinikker i landet med akutbehandlendefu nktion i de to døgn.
Opgørelser fra de tidligere år – se
www.ouh.dk/uag