Brandhelte:

Reddede 91-årig ud af brændende hus

Borgmesteren og Rudersdal Brandvæsen hædrede forleden de tre mænd, der sidste år reddede en 91-årig kvinde ud af et brændende hus i Birkerød

Af
Af Peter Mailand

De tre mænd der 8. januar sidste år reddede en 91-årig dement kvinde fra flammerne i et brændende hus i Birkerød har nu fået en medalje for deres indsats.

Lørdag blev de tre mænd, Kaare Funding, Magnus Ødum-Rasmussen og Frederik Ferbing, hædret af Rudersdal/Hørsholm Brandvæsen. De tre fik personligt overrakt hædersbeviserne af borgmester Erik Fabrin.

Se indslag: "Sådan reddede jeg min genbos liv"

Mærkelig dis i luften

Branden blev opdaget lidt efter klokken 15, hvor en kvindelig genbo til den 91-årige lugtede røg og kunne se store flammer fra den ældre kvindes hus.

Genboen, der den dag havde besøg sin søn, den 22-årige Magnus Ødum-Rasmussen og hans kammerat den 21-årige Frederik Ferbing bad de to unge mænd løbe over for at sikre sig, at den 91-årige kvinde var kommet ud af det brændende hus, samtidig ringede hun til brandvæsenet.

På samme tid nogle hundrede meter fra stedet, stod den 45-årige Kaare Funding og kiggede ud i sin have, da han pludselig lagde mærke til en mærkelig dis, der hang i luften. Han fortalte senere sin historie til Rudersdal Avis.

"Jeg undrede mig over, at jeg ikke havde lagt mærke det før, og da jeg kom ud i min entré, lugtede der brændt. Så tænkte jeg, at der var ild i noget, og først troede jeg, at det var mit eget hus, der brændte," sagde Kaare Funding.

Han fandt hurtigt ud af, at den mærkelige dis, der hang i luften, var røg, der steg op fra en nærliggende vej og bredte sig ud over villakvarteret.

Kaare Funding hoppede i et par sko og løb ud på vejen, hvor han kunne se, at røgen kom fra et hus på Gammelhave, der ligger få hundrede meter fra hans eget hus.

Kvinde råbte på hjælp

Imens var det lykkedes for Magnus Ødum-Rasmussen at får åbnet hoveddøren, hvorefter det væltede ud med sort røg. Magnus Ødum-Rasmussen lagde sig ned og mavede sig så langt ind i huset, at han lige havde fødderne ude over dørtrinet. Herfra råbte han ind i huset, hvor han fik kontakt med den 91-årige. Imens løb Frederik Ferbing rundt om bygningen, hvor han forgæves ledte efter andre muligheder for at trænge ind i det brændende hus.

Samtidig nåede Kaare Funding frem til det brændende hus. Her fortalte Magnus Ødum-Rasmussen, at han havde hørt en kvinde råbe inde fra huset, og selvom det allerede var fyldt med røg og flammerne slikkede op ad væggene, besluttede Kaare Funding sig for at kravle ind og redde kvinden ud.

"Da jeg kom et stykke ind i huset, fik jeg øje på hende. Hun sad på gulvet med hovedet oppe i røgen og klamrede sig til sin rollator. Men da jeg kom hen til hende, ville hun ikke slippe den, så jeg måtte slæbe både hende og rollatoren hen til hoveddøren," fortalte Kare Funding bagefter om de dramatiske minutter.

Ude i det fri blev kvinden pakket ind i et tæppe og sammen bar de tre mænd kvinden væk fra branden ind i et nabohus.

Kvinden slap heldigvis fra branden uden alvorlige skader. Hun blev kørt til observation for røgforgiftning på hospitalet.

Ville gøre det igen

Selvom Kaare Funding efterfølgende var klar over, at det han gjorde, ikke var helt ufarligt, er han ikke i tvivl om, at han vil gøre det igen en anden gang, hvis det bliver nødvendigt.

"Bagefter kunne jeg selvfølgelig mærke adrenalinen i kroppen, men mens det stod på, virkede det bare helt logisk. Jeg følte mig rimelig tryg, så jeg havde det egentlig ok med det," fortalte han efter den dramatiske dag.

I lørdags blev de tre mænd personligt hædret af borgmester Erik Fabrin, der overrakte et hædersbevis og en check på 1000 kroner til hver.

Se indslag: "Sådan reddede jeg min genbos liv"

null

Publiceret 11 January 2011 16:59