Modelfoto

Modelfoto

47-årig frikendt trods DNA-spor

Blod fra indbrud i Hillerød kunne stamme fra enten den 47-årige eller fire andre danskere - og så var usikkerheden for stor til, at han kunne blive dømt

Af
Tim Panduro

Et blodspor og dermed DNA, der viste, at enten han eller en af fire andre danskere stod bag et indbrud i Galleri Bennigsen i Slotsgade, var ikke nok til at få en 47-årig mand dømt ved retten i Hillerød.

Manden stod tiltalt for indbruddet, der fandt sted 6. januar 2010.

Der blev stjålet to-tre flasker vin til en samlet værdi af omkring 300 kroner.

Gerningsmanden, som retten har fastslået ikke er den 47-årige, skar sig under indbruddet og efterlod lidt blod. Blodets DNA matchede en tidligere prøve fra den 47-årige – og politiets teknikere vurderede prøveresultatet til at vise, at det er mere end en million gane mere sandsynligt, at blodet på gerningsstedet stammede fra den tiltalte eller fra en tilfældigt anden person.

Den 47-årige nægtede sig skyldig, og DNA-sporet var det eneste, der forbandt ham til gerningsstedet på tidspunktet.

Politiet fandt også et fodaftryk, men det blev ikke nærmere undersøgt.

Den sandsynlighed var ikke nok for dommer Keld Nicolaisen.

”Dette indebærer, at der i en befolkning med fem millioner personer statistisk er fire andre personer, der har den samme dna-profil, hvis man ikke tager hensyn til køn”, hedder det blandt andet i dommerens begrundelse for frifindelsen.

Overvejer anke

Anklager Katrine Thodsen har endnu ikke besluttet sig for om sagen skal ankes.
"Der er landsretspraksis, der siger, at DNA ikke er nok som det eneste håndgribelige bevis. Men samtidig har vi naturligvis rejst tiltalen, fordi vi mente, at der tilstrækkeligt bevis til domfældelse", siger anklageren, der selv er opmærksom på den svaghed, der ligger i at politiet ikke havde undersøgt fodaftrykket på stedet.
"Så vidt jeg har forstået var der ressourcemæssige problemer den dag, der gjorde, at vi ikke kom ud til gerningsstedet og fik undersøgt fodaftrykket. Men normalt er det praksis, at der bliver fulgt op på alle spor på stederne," siger Katrine Thodsen, der derfor heller ikke tror, at andre sager vil blive berørt af frifindelsen.

Publiceret 19 January 2011 08:09