Rådyret var slæbt ud i en lysning, hvor det lå og led en langsom død af blodtab.

Rådyret var slæbt ud i en lysning, hvor det lå og led en langsom død af blodtab. "Det er tit - alt for tit - vi må ud at aflive mishandlede dyr," siger arboretmester Ole Byrgesen. Foto: Carsten Legaard

Dræberhunde i skovene:

Bøde hæves fra 500 til 2000

Folketinget har gjort det fire gange dyrere at overtræde reglerne om hunde i vore skove. Og skovfogeden bebuder en tid, hvor bødeforlæggene vil falde prompte

Af
Carsten Legaard

Sæsonens første dyredrab er en realitet. En vandrer fandt torsdag i arboretet et skambidt rådyr. Arboretmester Ole Byrgesen er ret sikker på, at en løsgående hund er den skyldige.

"Dyret var slæbt fra krattet ud på et åbent græsstykke. Det ville en ræv ikke kunne have gjort. Der er desværre tydelige tegn på, at dyret har været jagtet rundt i området. Det peger også på, at en hund har været på spil," siger arboretmesteren.

Rådyret blev ikke dræbt, men har ligget i skoven og forblødt langsomt.

Forbud ignoreres

Arboretmester Ole Byrgesen frygter, at vi nu - ligesom sidste forår - skal trækkes med en række dyremishandlinger begået af løsgående hunde.

"Her i arboretet er der decideret forbud mod at medtage hunde. Alligevel ser vi hunde piske igennem området flere gange om ugen. Det er, som om folk har meget svært ved at forstå forbuddet," siger arboretmesteren, der tilmed har oplevet at blive truet med tæv i en situation, hvor han forsøgte at belære en hundeejer om reglerne.

Skriver bødeforlæg straks

At hundeejere har svært ved at indordne sig under reglerne, har man også bemærket i Miljøministeriet, der forvalter de danske skove - både dem, der er udpeget til hundeskove, og dem, som ikke er. Miljøministeren fik sidste år hævet bødestraffen for at overtræde de forskellige anvisninger om hunde i skoven. Strafferammen blev hævet fra 500 kroner til 2000 kroner.

"I dette forår strammer vi grebet ude i skovene. Hvis vi får fornemmelsen af, at man ikke ønsker at efterkomme vores anvisninger, så hedder det et bødeforlæg uden videre diskussion," siger skovfoged Peter Søeland.

Særlige skove for hunde

"Der er jo masser af tumleplads for de firbenede i de to skove, hvor hunde er tilladt - Rungsted Hegn og Slotshaven. Men så skal jeg da huske at gøre opmærksom på, at hundene kun må løbe løst disse steder, hvis man har styr på dem og kan kalde dem til sig. Kan man ikke det, falder det stadig ind under ejerens ansvar," siger skovfogden.

Skovens folk anbefaler, at man i foråret og forsommeren, mens rådyrene får lam, holder hunden i snor under alle forhold. Selv den mest velopdragne hund kan komme i blodrus, når den får færten af vildt.

null

Publiceret 09 April 2011 09:00