Blodspor fældede indbrudstyv

DNA forbinder 36 årig kendt tyv til indbrud i villa

"Jeg kunne godt sætte dig i et sort hul med det samme. Du får helt sikkert en straf for det her", forklarede dommer Susanne Skotte Wied, da hun havde vurderet beviserne mod en 36-årig mand fra Frederikssund. Hun valgte dog i første omgang at løslade manden.
Manden skal næsten stensikkert en tur i fængsel, men det bliver først afgjort efter sommerferien.
Lørdag den 19. februar blev der begået indbrud i en villa på Byvej i Frederikssund. Tyven kom ind ved at knuse en rude, og stjal DVDer, køkkenudstyr og nøgler til en samlet værdi af lidt over 7.000 kroner. I forbindelse med indbruddet skar tyven sig og efterlod blodspor adskillige steder.
Det er de spor, der nu forbinder den 36-årige til indbruddet. Der blev udtaget en DNA-prøve på gerningsstedet. Retsgenetisk Institut vurderer, at det er mere end en million gange mere sandsynligt, at blodet tilhører den 36-årige, end nogen anden.
Den 36-årige er i forvejen særdeles velkendt som indbrudstyv. Siden 2006 har han fået i alt seks domme for tyveri, på sammenlagt 40 måneders fængsel, Manden blev løsladt fra sin seneste dom dagen før jul sidste år.
Manden kan ikke selv huske noget som helst fra den periode, hvor indbruddet fandt sted. Han forklarede i retten, at det var en periode, hvor han drak heftigt. I dag er han på antabus og i gang med et aktiveringsforløb arrangeret af Frederikssund Kommune.
På den baggrund valgte dommeren af afslå anklageren Arne Stevns ønske om en varetægtsfængsling. Anklageren mente, at der med den 36-åriges fortid er stor risiko for at han vil begå ny kriminalitet.
Den 36-årige fortalte selv, at han håbede han ville få lov til at forsætte sin aktivering, som han mente var med til at bringe hans liv på ret kurs. Han erklærede selv, at han var fast besluttet på ikke at genoptage sine indbrud:
"Nu har jeg også en lille datter at tænke på", fortalte han.
Med DNA-sporet og den 36-åriges egen erkendelse af at han intet husker, er det næsten givet, at han vil få en fængselsdom, når sagen kommer for retten. Selve efterforskningen af sagen er overstået, og derfor kan der i princippet hurtigt rejses en sag.
I praksis har Retten i Hillerød dog allerede mange sager, der venter. Dommer Susanne Skotte Wied vurderede på den baggrund, at sagen ikke vil blive ført før efter sommerferien. Derfor mente hun ikke, at der var vundet meget ved en kortvarig varetægtsfængsling, hvis den samtidig ødelagde den 36-åriges chance for en aktivering.
Hun lagde dog ikke skjul på, at snoren er meget kort over for den 36-årige. Det blev indskærpet over for den 36-årige, at hvis der begåes nye indbrud, så venter en hårdere straf, end den der allerede vil komme.
Anklageren Arne Stevns har kæret afgørelsen til landsretten, der nu skal vurdere om den 36-årige alligevel skal varetægtsfængsles.
I mellemtiden kan den 36-årige glæde sig over at være på fri fod:
"Der var jeg heldig," konstaterede han stille inden han forlod retten.

Publiceret 11 May 2011 11:30