Hvad er det, som får skoleelever til at brænde skolen af? Det er vigtigt at vide, så man kan arbejde med problemet.

Hvad er det, som får skoleelever til at brænde skolen af? Det er vigtigt at vide, så man kan arbejde med problemet.

Brandstiftere sætter ild til 100 skoler om året

Ny kampagne involverer eleverne i kampen mod hærværk og skolebrande - der er mange penge at spare

Af
pra

Hvert år brænder det på 250 danske skoler. Cirka 100 af brandene er påsatte. Det koster det samme om året som iPads til 2.200 skoleklasser.
Graffiti og hærværk er samtidig hverdag på mange skoler. Med en ny kampagne, ”Pas på din skole”, sætter Gjensidige fokus på årsagerne til brande og hærværk og på, hvordan eleverne selv kan være med til at gøre skolen til et trygt og rart sted. Kampagnen er netop skudt i gang og fortsætter i 2013. Allerede nu har 500 folkeskoleelever i 7. – 9. klasse været med i en foranalyse og konkurrence.
Hvorfor begår unge hærværk? Elever på syv udvalgte folkeskoler har allerede svaret på dette spørgsmål. I Region Midtjylland mener eleverne, at den hyppigste årsag til, at unge begår hærværk, er for at markere sig over for andre, mens de unge i Region Syddanmark fremhæver, at det er, fordi de unge keder sig. Nu vil kampagnen ”Pas på din skole” gerne høre resten aflandets folkeskoleelever i 7. – 9. klasse om deres mening.
 

Skolebrande begynder ofte som hærværk

"Der er stadig ikke megen viden om, hvorfor nogle unge vælger at sætte ild til skolen. Der bliver talt om sociale årsager - marginaliserede grupper af unge, der ikke kan lide skolen. Andre igen mener, at de fysiske rammer også spiller ind, men vi ved det reelt ikke. Derfor går vi nu i dialog med de unge," siger Hanne Berg, afdelingsdirektør i Gjensidige Forsikring.
"Hærværk og skolebrand går ikke kun ud over bygningerne. Det går ud over alle, som har deres dagligdag på skolen og i lokalområdet. Skolebrande begynder desværre ofte som hærværk, der går galt, så derfor er det vigtigt at starte her," siger hun.
Sammen med fonden Østifterne kører Gjensidige en landsdækkende kampagne ”Pas på din skole”, som fortsætter i 2013. Det sker blandt andet på baggrund af den foranalyse, som 500 elever i folkeskolens 7. – 9. klasser har deltaget i fra starten i November måned. 
"Vi mener, at børn og unge selv ligger inde med nøglen til, hvordan vi løser problemerne omkring hærværk og skole-brande, og vi vil gerne høre deres mening," siger Hanne Berg.
Foranalysen involverer både skolens lærere og elever og foregår på enten app eller web. Alle skoleklasser, der har deltaget i foranalysen inden udløbet af 2012, deltager i konkurrencen om en check på 25.000 kr. til en aktivitet for skolens elever.

Publiceret 28 December 2012 11:59