Omkring 300 kvadratmeter af hotellet blev ødelagt af flammerne. Men røgen havde spredt sig meget mere. Flere hold af håndværkere var i gang med reparationer, allerede inden brandvæsenet havde forladt stedet.

Omkring 300 kvadratmeter af hotellet blev ødelagt af flammerne. Men røgen havde spredt sig meget mere. Flere hold af håndværkere var i gang med reparationer, allerede inden brandvæsenet havde forladt stedet.

Sådan spredte ilden sig på Munkebjerg Hotel

Brandvæsenet måtte hurtigt opgive at redde køkkenet for at bremse ildens spredning

Af
Peter Friis Autzen

"Det er en helt almindelig og klassisk brand, som vi har set mange, mange andre steder," siger Vejles beredskabschef, Ole Borch, efter branden på Munkebjerg Hotel.
Branden startede i en frituregryde.
"I første omgang blev ilden ret hurtigt slukket med en kulsyreslukker, så der ikke længere var flammer i gryden. Men da havde ilden allerede fået fat i ventilationen over komfuret. Og herfra gik det stærkt," fortæller beredskabschefen.
Ild i en emhætte er en klassiker. Fedt og olie fra flere års madlavning kan hænge i rørene og udgøre en betragtelig brandfare, når først der kommer flammer til.

Beredskabschef Ole Borch betegner brandårsagen som klassisk. Olie-fedtede emhætter og ventilationsrør har ofte vist sig at være en brandfælle.

Beredskabschef Ole Borch betegner brandårsagen som klassisk. Olie-fedtede emhætter og ventilationsrør har ofte vist sig at være en brandfælle.

Køkkenafsnit hurtigt afskrevet

Selvom brandvæsenet hurtigt ankom til hotellet, stod køkkenet ikke til at redde.
"Den del af bygningen blev hurtigt afskrevet. Folkene på stedet var nødt til at fokusere kræfterne på at bryde ned gennem taget foran ilden for at bremse dens spredning. Mens man gør det, kan man ikke samtidig bekæmpe flammerne," siger Ole Borch.
Derfor må man beslutte, hvor man trækker stregen. Og alt frem til den streg er reelt opgivet.
"Det var vanskeligt at komme effektivt ned gennem taget, fordi hotellets tag var konstrueret med både plader og sten. Ilden kunne krybe mellem de to lag. Dertil kommer, at tagkonstruktionen er lidt speciel. I området omkring casinoets indgang, mødes og krydses flere tagflader. Dét var en udfordring, da ilden skulle standses. Heldigvis lykkedes det. Ellers havde ilden spredt sig hurtigt i den retning," siger Ole Borch og peger mod vest, hen over taget i hotellets casino-fløj.
Brandvæsenets indsatsledere er alle uddannet bygningsteknikere. De er altså uddannet i, hvordan bygninger er konstrueret, så de kan prioritere brandbekæmpelsen optimalt - og også træffe de bedste valg, når brandfolkene er nødt til at bryde tag eller andre bygningsdele ned.

Brandfolk fra nabobyer

Frituregryden blussede op omkring ved 17-tiden torsdag eftermiddag. Og helt frem til middag, fredag, efterslukkedes der på stedet.
"Det har været en stor operation, hvor vi blandt andet har haft folk fra Børkop, Vejle og Fredericia i aktion. Imens har kollegerne fra brandvæsenet i Horsens stået klar som beredskab i Vejle. Så selvom vi havde sendt alle mand hertil, var beredskabet i byen sikretsamtidig," siger Ole Borch.

Beredskab revideres

Netop som branden på Munkebjerg Hotel blussede op og førte til omfattende bygningsskader og en enkelt røgskadet medarbejder, er beredskabet i færd med at revidere brandberedskabet omkring hotellet.

"Den eksisterende plan er fra 2003, og den er derfor ved at blive revideret," fortæller beredskabschef Ole Borch.

Publiceret 28 December 2012 13:00