Greenpeace har i flere omgange aktioneret mod Shell under kampagnen

Greenpeace har i flere omgange aktioneret mod Shell under kampagnen "Shells sande ansigt". Her er det et foto fra en aktion i Finland. Foto: Greenpeace

Greenpeace i aktion på Shell-raffinaderi i Fredericia

Miljøorganisationen er utilfreds med Shells optræden i Arktis

Af
Af Peter Friis Autze

Shell-raffinaderiet i Fredericia blev tidligt onsdag morgen invaderet af en stor flok Greenpeace-aktivister, hvoraf mange var iklædt isbjørnedragter.
Ifølge organisationen selv deltog 36 aktivister i aktionen, hvor de ved hjælp af stiger kravlede over hegnet ind til raffinaderiet.
"Shell er et af de hovedansvarlige selskaber, når det handler om olie-jagt i Arktis. Vi er her for at vise, hvad vi synes om dét," siger projektleder hos Greenpeace, Niels Fuglsang.
Han understreger, at aktionen er møntet mod Shell som selskab og koncern - og altså ikke direkte på raffinaderiet i Fredericia, som er kendt for at være et af de mest miljørigtige raffinaderier.
"Fredericia-raffinaderiet er nok i den bedre ende. Men aktionen her er et signal til Shell som selskab," siger han.

Smiler til hinanden

Straks efter at Greenpeace rykkede ind på raffinaderiet, strømmede politiet til fra nær og fjern. Ifølge Niels Fuglsang forløber sammenstødet med ordensmagten roligt.
"Dét er også vores mening. Sagen er alvorlig, men vi kan godt smile til hinanden. Greenpeace er en ikke-voldelig organisation. Vores aktivister klatrer i reb og lænker sig fast. Men vi er ikke voldelige," siger han.
Ifølge Greenpeace har politiet allerede arresteret flere af aktionens deltagere.
Aktivisterne vil udstyre Shells tanke med en særlig variant af Shells logo: En variant, hvor den berømte muslingeskal har fået djævlehorn og er "smeltet sammen" med et trist isbjørneansigt.
"Vi bliver her, indtil vi har malet Shells sande ansigt færdigt," siger Niels Fuglsang, som oplyser, at male-arbejdet udføres ved hjælp af miljørigtige plakater - ikke med maling.
Niels Fuglsang garanterer, at aktionen ikke udgør nogen miljøfare.
"Vi forstyrrer ikke raffinaderiets produktionen. For vi er kun udenpå raffinaderiet," siger han.
Greenpeace oplyser, at aktivisterne kommer fra Danmark, Sverige, Norge, Finland og Tyskland.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Shell.

Publiceret 28 August 2013 07:45