Forsiden af originalt sanghæfte ved Kaj Munks begravelse den 8. januar 1944.

Forsiden af originalt sanghæfte ved Kaj Munks begravelse den 8. januar 1944.

Morder blev budt på stegt flæsk

En af Kaj Munks mordere opsøgte under falsk identitet præstegården for at rekognoscere, inden præsten skulle likvideres

Få dage før Kaj Munk blev likvideret, blev en af digterpræstens mordere taget imod med åbne arme og budt på stegt flæsk med persillesovs i præstegården. Personen havde udgivet sig for at være repræsentant for landbrugsmaskiner, og han spiste middag sammen med præstegårdsforvalteren, der noterede sig, at landbrugsrepræsentanten spurgte meget til pastor Munk.
“Han var et dumt svin,” siger Egon Løvbirk fra Vejle, der igennem hele sit liv har interesseret sig for Kaj Munk og indsamlet oplysninger om digterpræstens liv.
Egon Løvbirk har et lille hæfte med oplysninger om de fem mænd, der førte Kaj Munk væk fra præstegården i Vedersø og likviderede ham ved Silkeborg. Kaj Munk-kenderen har blandt andet opsøgt tidligere kollegaer til de fem mænd. En havde været bager, og en anden havde været optiker, inden de blev medlem af terrorgruppen Petergruppen, der i krigens sidste år sprængte mange bygninger i luften og likviderede et utal af danskere.
Kaj Munk blev begravet fra Vedersø Kirke lørdag den 8. januar 1944. Fire betjente var blevet sat til at passe på kisten med pastor Munk, fordi man frygtede, den ville blive fjernet, fortæller Egon Løvbirk.
Seks mænd fra lokalområdet bar kisten ud til Våbenhuset, hvorefter seks af Kaj Munks kammerater fra studietiden bar den videre. Ifølge bogen “Fri må vi være for at leve” kom der omkring 3.000 mennesker til begravelsen.

null

Publiceret 04 January 2014 08:00