Denne nummerplade er fra en motorcykel.

Denne nummerplade er fra en motorcykel.

Tusind nummerplader lå gemt under betongulvet

Alice Pedersen fandt pludselig hundredevis af gamle nummerplader

Af
Lars Saugbjerg

“Hvad er nu det?”
Alice Pedersen i Fredericia var et stort spørgsmålstegn, da hun forleden gjorde et bemærkelsesværdigt fund i sin ejendom på Prangervej 83. Sammen med sin mand var hun i gang med at opbryde et betongulv.
“Vi skal have nyt køkken, og da vi kommer ned under betongulvet stikker der pludselig noget usædvanligt frem,” fortæller Alice Pedersen.
Nu er Fredericia jo ikke en Hollywood film, så det var hverken guldbarrer - eller for den sags skyld et lig - der lå skjult under betonen.
“Jeg kunne trække den ene gamle nummerplade frem i lyset efter den anden. De lå alle med numrene nedad. Jeg har ikke talt dem, men i alt har vi vel fundet omkring 1.000 nummerplader. Nogle af dem var meget rustne. Jeg har kørt cirka 500 væk - og har beholdt 500 af de bedste,” fortæller Alice Pedersen.
Næsten alle nummerpladerne begynder med et Y. Det betyder, at de er fra det gamle Vejle Amt.

Alice Pedersen.

Alice Pedersen.

Hvem kender svaret?

De mange nummerplader er fra perioden ca. 1919-1950. Hvorfor er de havnet under betongulvet på Prangervej? I sin søgen på svaret kontaktede Alice Pedersen Museerne i Fredericia. Her kommer museumsinspektør Vibeke Kaiser-Hansen til kort.
“Huset er fra begyndelsen af 30'erne. Nummerpladerne virker jo ikke som fundering eller isolering. Vi kan se, at der er lavet kloak i 1931 - og i 1938 er der registreret en om- og tilbygning. Der kan selvfølgelig sagtens være lavet andet, uden at det er registreret hos os, men jeg må desværre sige, at der ikke findes noget i arkivet, der kan give os et godt svar på, hvorfor der er havnet 1.000 nummerplader her,” siger Vibeke Kaiser-Hansen, der i øvrigt konstaterer, at fundet ikke er danefæ.
Prangervej 83 har altid været butik. Og det var under forretningens gulv, nummerpladerne lå.
“Huset er “født” med købmandsbutik. Men der har også været grønthandler, brudekjoler, frisørsalon og garnhandler. Tidligere var der vist også noget med Auto-elektronik. Men det hænger ikke sammen med nummerplader,” konstaterer Alice Pedersen.
Flere har foreslået, at nummerpladerne måske har tilknytning til modstandsbevægelsen.
“Det tror jeg ikke er tilfældet. Vores kilder fortæller, at det foretrukne transportmiddel i byen var cykel. Men selvfølgelig, man kan aldrig vide... Jeg håber, at nogle borgere kan belyse sagen,” siger museumsinspektøren - og fylder en pose med plader.
“Museet vil meget gerne have nogle af de pæneste nummerplader. Dem sender jeg til konservering, så vi kan få stoppet rusten. Det er da et sjovt fund, og jeg håber, at vi kan få opklaret, hvordan de er havnet her på Prangervej.”
Nummerpladerne er tunge, så måske har ejeren blot smidt dem på grunden for at slippe for besværet med at flytte dem til en losseplads. Men hvorfor havde vedkommende så mange? Måske får vi aldrig svar. Hvis vi gør, er det med læsernes hjælp. Skriv til vibeke.kaiser-hansen@fredericia.dk, hvis du har oplysninger i sagen.
 


“De er da sjove. Jeg tror såmænd, at jeg kan sælge mange af dem. De kan sikkert blive et godt tilskud til vores nye køkken.”
Alice Pedersen

Museumsinspektør Vibeke Kaiser-Hansen undersøger nogle af de mange nummerplader, der dukkede op under betongulvet på Prangervej 83.

Museumsinspektør Vibeke Kaiser-Hansen undersøger nogle af de mange nummerplader, der dukkede op under betongulvet på Prangervej 83.

Der var både store og små nummerplader. Til personbil, motorcykel, lastbil - og lastbil med hænger. Ring eller skriv til museet, hvis du kender noget til nummerpladerne.

Der var både store og små nummerplader. Til personbil, motorcykel, lastbil - og lastbil med hænger. Ring eller skriv til museet, hvis du kender noget til nummerpladerne.

Publiceret 12 May 2014 08:20