Man skal kende søfartsreglerne for at 'køre' en vandscooter, dvs. man skal have et motorbådskørekort. Modelfoto: Mostphotos

Man skal kende søfartsreglerne for at 'køre' en vandscooter, dvs. man skal have et motorbådskørekort. Modelfoto: Mostphotos

Razziaer mod hærgende vandscootere

Nordsjællands Politi har planlagt flere aktioner på vandet for at dæmme op for ulovlig sejlads

Af
Annette Houman

Annette Houman

Også denne sommer vil Nordsjællands Politi patruljere på Øresund for at lægge en dæmper på jetski og vandscootere, som sejler i høj fart for tæt på land til gene og fare for vandets øvrige brugere.
De første anmeldelser om ulovlig sejlads er allerede tikket ind hos politiet i takt med, at termometeret viser sommer. I torsdags blev der f.eks. anmeldt ræs mellem Skovshoved Havn og Bellevue Strand både ved 18-tiden og igen ved 20-tiden, hvor den samme vandscooter sejlede for tæt på land og var til fare for badegæster og kajakroere.
"Vi har planlagt et tocifret antal aktioner på vandet fordelt over sommeren", fortæller politikommissær Finn Janniche fra Nordsjællands Politi.
Han vil i sagens natur ikke afsløre hvor og hvornår, politiet slår til.
"Men vi vil foretage patruljering på vandet og gennemføre razziaer på samme måde som Færdselspolitiet gør på land. Og ikke kun de hurtigtsejlende vandscootere vil være i politiets søgelys, men da det i særlig grad er netop dem, der generer tæt på kysten, vil vi have et særligt fokus her", siger han.
Sejlads med jetski og vandscootere er kun tilladt i en sikkerhedsafstand fra kysten på 300 meter og derover, bort set fra transporten til og fra. Her skal man sejle vinkelret på kysten, og man må maksimalt sejle med en hastighed på 5 knob, svarende til godt 9 km. i timen inden for de 300 meter.
"Overtræder man disse regler, falder der en bøde på 1.500 kroner. Har man tilmed ikke et speedbådskørekort, så falder der yderligere en bøde på 3.000 kroner", lyder det fra politikommissæren.
At det kan gå galt i mødet med vandscooterfører, som ikke overholder eller kender reglerne, oplevede tre roere fra Danske Studenters Roklub sidste år. Deres båd blev påsejlet for fuld smæk. Føreren af vandscooteren havde angiveligt ligget og snakket med nogle i en sejlbåd, og da han ville sejle væk igen, dækkede sejlbåden for robåden, som han ramte med stor fart. Heldigvis skete der kun materiel skade.

Publiceret 23 May 2014 19:00