Kriminelle turister strømmer ind over grænsen

Af
Jesper Lundh

Tricktyverier, indbrud og lommetyverier. Antallet af kriminelle turister i Danmark har tilsyneladende aldrig været større - og mange af de udenlandske tyveknægte kommer fra Rumænien.
I 2013 blev der rejst 17.725 sigtelser mod udenlandske turister - en stigning på 49 procent siden 2008. Det viser tal fra Rigspolitiet, som justitsminister Mette Frederiksen (S) ifølge mx.dk har givet til Folketingets Retsudvalg.
Rumænsk bande dømt: Misbrugte dankort for 400.000 kr.
Advokat Henrik Stagetorn, der er formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, fortæller, at mange af de kriminelle turister kommer fra Rumænien.
”Jeg ser typisk rumænere, som ikke bor eller arbejder i Danmark, men qua EU-reglerne kan komme her, lave lomme- og tricktyveri og dankort-afluring. Der er også en del organiseret indbrudskriminalitet,” siger han.
Klik her: Sådan hjælper du med at fange kriminelle
På Christiansborg er der forskellige forslag til, hvordan problemet skal løses.
”Det er en voldsom stigning. Jeg tror ikke, at det er normale turister, der begår så omfattende kriminalitet. Det er nogen, som kommer til Danmark på turistvilkår via for eksempel visum i en kort periode med det formål at begå kriminalitet,” siger retsordfører Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti til mx.dk.
Han ønsker mere grænsekontrol - men det er socialdemokraterne ikke enig i.
”Vi har jo netop øget patruljeringen og overvågningen ved grænsen. Den her stigning er et udtryk for, at regeringen har sat massivt ind over for turister og andre, som kommer til Danmark og begår kriminalitet. Politiet fanger simpelthen flere,” siger retsordfører Trine Bramsen.

Publiceret 05 January 2015 16:56