Klavs Gerdes lader sig ikke begrænse af hverken sit hørehandicap, sin seksualitet eller andres syn på ham: Her er han sammen med hundene Bella og Moxy. PFA

Klavs Gerdes lader sig ikke begrænse af hverken sit hørehandicap, sin seksualitet eller andres syn på ham: Her er han sammen med hundene Bella og Moxy. PFA

'I kan acceptere mig, eller I kan rende mig'

Af
Af Peter Friis Autzen

Det kræver sin mand at stå fast. Men man bliver bedre til det, efterhånden som man får erfaring med det.
Det kan Klavs Gerdes fra Fredericia tale med om.
Han er døv - men udstyret med et særlig høreapparat, der efter en operation gør ham i stand til at tale og høre. Og så er han homoseksuel.
Begge dele lukker en del døre. Men for Klavs har begge dele også åbnet en del døre. Fordi han har insisteret på det.
Klavs er en aktiv mand: Han er entertainer og foredragsholder (se klavsgerdes.dk). Han har arbejdet som lærer. Han optræder som dragqueen. Han er tv-stjerne på deaftv.dk, hvor han blandt andet er kendt fra programmerne “Kaos i Køkkenet” og “Divas søde tand”. Han var tegnsprogsperformer ved det internationale melodi grand prix, hvor han på DR Ramasjang tolkede Østrigs vindersang “Rise Like The Phoenix”. Aktuelt arbejder han i Billunds Boghandel i Fredericia. Og han elsker det.
Klavs' liv har ikke altid været fryd, balance og harmoni.
Klavs har altid været døv, men hans mor insisterede på, at han skulle uddanne sig.
“Jeg besluttede, at jeg ville være psykolog. Der er mangel på tegnsprogs-psykologer. Men det var svært at følge med på universitet uden tegnsprogstolkning. Så jeg sakkede bagud og endte med i stedet at gå på seminariet,” fortæller Klavs.
På seminariet fik han smag for fest og farver. Under en fest bad en flot fyr om en dans.
“Men jeg havde ikke fundet ud af, at jeg var bøsse. Så jeg afviste ham - hvilket klassekammeraterne slet ikke kunne forstå. Det fik mig til at tænke over tingene,” siger han.
Efter lidt selvransagelse erkendte Klavs sin seksualitet og besluttede sig for at springe ud.
“Jeg fortalte min mor det. Men hun græd, og der var et stort drama. Så jeg gik tilbage i skabet,” siger han.
To år senere kunne skabsdøren dog ikke holde ham tilbage længere.
“Jeg tog på date med en mand, og jeg fortalte det til min søster og til min mor. Dagen efter rejste jeg mig foran studiekammeraterne og fortalte dem det. 'I kan acceptere det, eller I kan rende mig', sagde jeg. Og de accepterede det alle på nær én, der var i tvivl om sin egen seksualitet.”.

null

Publiceret 14 January 2015 14:20