Arkivfoto.

Arkivfoto.

Pas på missen når det er koldt

Fem gode råd: Sådan holder du missen varm, når kulden kommer

Af
Jesper Lundh

Det danske vintervejr kan være direkte farligt for katte. For de firbenede venner fryser - især om næsen - så når det både regner og blæser, bør katteejere tænke ekstra meget over, hvordan missen har det.
Udekatte, der er vant til frit at gå ind og ud af huset, vil ofte gerne ud selvom der både sne og kulde, og det kan føre til forfrysningsskader. Også i en mild vinter.
"Mange katte har en relativt tynd pels. Hvis den bliver våd, og det er fugtigt i vejret, har katte simpelthen svært ved at danne nok kropsvarme til at tørre pelsen. Jo mindre katten er, jo større risiko er der for total nedkøling, simpelthen fordi det er et relativt lille dyr. Hvis katten lider af f.eks. diabetes, nyresygdomme eller har et svagt hjerte, har den endnu sværere ved selv at regulere sin kropsvarme," fortæller Sonja Karaoglan fra Agria Dyreforsikring.
Kattekurv i garagen
Der er især fare for forfrysninger, hvis katten ikke har mulighed for at komme ind i varmen fra man går på arbejde om morgenen og indtil man kommer hjem om aftenen.
"Det kan være en god idé at stille en kurv med varme tæpper eller en flamingokasse med halm udenfor til katten, f.eks. i en carport eller et skur. Så har den et varmt sted at vente på at blive lukket ind i huset. Man skal bare huske at kurven skal stå i læ, og at den ikke skal stå på jordoverfladen, men f.eks. oven på en palle, en kasse eller lignende, forklarer Sonja Karaoglan.
Frostskader
Hvis du har mistanke om, at din kat har forfrysninger, er det vigtigt ikke at gnide den skadede kropsdel. Det vigtigste er, at katten kan bliver varm indenfor, eventuelt under et tæppe. Meget små dyr kan man prøve at varme under sin skjorte.
Det kan også være en fordel at give sin kat foder med mere energi om vinteren.

Fem vinterråd til kattejere

  • Pas på med at lukke katten ud, når det er småregn, blæst eller sne
  • Tjek poter, snude, halespids for forfrysninger
  • Smør lemmen - så du er sikker på at katten kan komme ind
  • Lav et udendørs opholdssted til katten
  • Giv evt. foder med ekstra kalorier

Publiceret 21 January 2015 14:49