Arkivfoto

Arkivfoto

Kim så sine venner dø i Afghanistan:

Nu siger Ankestyrelsen, at han ikke var i livsfare

”Du har ikke i dit arbejde i øvrigt været udsat for exceptionelt truende eller katastrofeagtige belastninger under udsendelser med Forsvaret”

Af
Af Daniel Sennek

Kim Robin Poulsen er tidligere overkonstabel og minerydder i det danske forsvar. Han var udsendt til Afghanistan, da han blev kvæstet - overlevede - men så tre af sine venner dø. Nu slår Ankestyrelsen så fast, at han IKKE var i livsfare. Det skriver Krigeren.dk.
Det var under en demontering af to gamle sovjettiske missiler i Afghanistan, at Kim Robin Poulsen blev såret. En stor eksplosion under demonteringen dræbte tre danske soldater - de første danske soldater til at miste livet i Afghanistan. To tyske soldater blev også dræbt - og otte personer blev kvæstet.
En af de kvæstede var overkonstabel Kim Robin Poulsen. Som tidligere udsendt til både Kroatien i 1993 og 1995, Bosnien i 1996, Eritrea i 2000 og Afghanistan i 2002, var Kim Robin Poulsen en erfaren soldat. Men ulykken i Afghanistan tog så hårdt på ham, at han i dag lever med PTSD.
Kim fik anerkendt arbejdsulykke, fordi han kom til skade ved eksplosionen i Afghanistan. Arbejdsskadestyrelsen tilkendte ham 10 procent mén for varige psykiske skader og 10 procent mén for varige fysiske skader.
Men alligevel afviser Arbejdsskadestyrelsen dog at anerkende Kims PTSD som en erhvervssygdom. Den 4. marts afviser Ankestyrelsen Kims sag, hvor de bl.a skriver:
”Du har ikke i dit arbejde i øvrigt været udsat for exceptionelt truende eller katastrofeagtige belastninger under udsendelser med Forsvaret”.
Kims sag er et eksempel på, hvor svært det er at få anerkendt PTSD som en erhvervssygdom, skriver HKKF, Hærens Konstabel- og Korporalforening, der har hjulpet i Kim i hans sag.
”Det her er skrivebordsafgørelser af værste skuffe. Det som gør mig rasende er, at det går hårdt ud over de medlemmer, som er psykisk ramt af deres udsendelse. Én ting er, at de ikke får den økonomiske kompensation, vi mener, at de har krav på. Men det værste er faktisk, at de får at vide, at deres oplevelser ikke var særligt belastende. Det virker så arrogant, og jeg får lyst til at inviterer hele Arbejdsskadestyrelsen ud at gå en tur i Afghanistan og mærke om det er belastende eller ej,” siger udtaler HKKFs formand Flemming Vinther til Krigeren.dk.
“Vi frygter, at afslaget kan danne præcedens for andre, som får PTSD som følge af belastninger i jobbet. For hvis ikke Kims job var belastende nok for Arbejdsskadestyrelsen, hvem kan så få anerkendt PTSD som erhvervssygdom?”, spørger Flemming Vinther.
Kims sag er både afvist af Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen, hvilket betyder, at afgørelsen ikke står til at ændre.

Publiceret 14 March 2016 08:26