Rumænsk tyv skyldig i tyveri for fire millioner:

Slipper for straf

Af
Af Daniel Sennek

En rumænsk gerningsmand til to tyverier i Jylland er blevet frifundet. Den rumænske gerningsmand stjal ganske vidst entreprenørmaskinerne i Skive og Ulfborg, men det var på ordre fra politiet i Rumænien. Det skriver Ritzau.
Det rumænske politi ville nemlig afsløre bagmænd i en rumænsk mafia, og derfor var det helt efter planen, at den rumænske tyv stjal maskinerne. Og derefter gik fri. Problemet var bare, at det var rumænernes plan. Det danske politi var ikke informeret.
"Det er en meget, meget speciel sag," siger statsadvokat Jan Rechendorff i Viborg til Ritzau.
Den rumænske tyveknægt stjal for en samlet værdi af fire millioner kroner, men må altså gå fri. Manden havde fået et løfte om, at han ikke ville blive straffet, hvis han deltog og på den måde kunne hjælpe politiet med at afsløre bagmænd i Rumænien.
Det har Vestre Landsret fastslået i en dom, som ikke tidligere er blevet omtalt offentligt. Men forleden blev dommen trykt i fagbladet Tidsskrift for Kriminalret.
Danmark har bedt det rumænske politi om at få udleveret de tre maskiner fra Scantruck. Anmodningen er sendt for længe siden, men endnu er der ikke kommet svar.
Det første tyveri var i Skive, hvor tyven om aftenen den 26. november 2013 stjal tre maskiner og kørte mod syd. Ved den rumænske grænse blev de udleveret til personer, som "mafiaen" havde udpeget.
I december var det så tre teleskoplæssere fra Nicolaisen & Larsen i Ulfborg. Igen samme procedure, men denne gang nåede tyven ikke langt. På en rasteplads i Tyskland blev de anholdt.
Den danske anklagemyndighed tiltalte agenten, da han begik grov kriminalitet uden at have fået tilladelse, og i øvrigt ville danske myndigheder slet ikke kunne acceptere handlingen, har man sagt. 
Men det rumænske politis løfte er så stærkt, at det også har virkning i danske retssale, fremgår det af landsrettens dom.
Resultatet er en frifindelse. Det forklares med "de ganske særlige omstændigheder", ligesom dommerne lægger vægt på, at han ikke deltog i personfarlig kriminalitet.
"Jeg kan sige helt generelt, at fremmede lande naturligvis ikke kan lave operationer i Danmark, uden at det sker efter en konkret aftale med dansk politi og efter fuld instruktion fra dansk side," siger statsadvokaten til Ritzau.

Publiceret 14 March 2016 09:08