Junette Bay (i midten) sikrede sin flittige syriske praktikant ferie. Billedet her er fra et design- og julemarked i Vejle. Foto: Jeppe Rafn.

Junette Bay (i midten) sikrede sin flittige syriske praktikant ferie. Billedet her er fra et design- og julemarked i Vejle. Foto: Jeppe Rafn.

Junettes opslag går viralt:

"Det er fandme nogle kringlede steder min motivation kommer fra. Men det føles helt rigtigt."

Af
Af Daniel Sennek

"Jeg er en rebel." Sådan skriver Junette Bay på sin Facebook-profil. Årsagen? Den findes, når man læser videre.
"Jeg har en syrisk flygtning i praktik i min lille enkeltmands-designvirksomhed. Hun er en kvinde med en videregående uddannelse indenfor design. Jeg kan slet ikke tilbyde hende opgaver der er i nærheden af hvad hun kan, men hun er glad! Fordi nogen overhovedet vil tage hende. Andre steder har bakket ud i 11. time. Eller 12. time. Det vil sige, når hun er mødt op på praktikstedet med sommerfugle i maven og klar til at starte."
Junette har svært ved at kommunikere med hende, da Junette kun taler dansk og engelsk - og det gør praktikanten ikke. Men det afholder hende ikke fra at have hende i praktik. Heller ikke selvom, der er andre "udfordringer".
"Der er desuden store kulturelle forskelle, som gør at hun ikke helt holder sig til de aftalte opgaver."
Det lyder måske negativt, men nej, det er det ikke i dette tilfælde.
"Jeg har for eksempel aldrig oplevet at arbejde sammen med en, der inden hun holder fri, sætter opvask i maskinen, rydder op i det, hun har arbejdet med, plus lidt ekstra, tørre borde af, samler tråde/papir/fnuller op fra gulvet, tømmer skraldespande osv. Det var ligesom ikke en del af aftalen!"
"Derudover er hun vildt mødestabil. Det har jeg lidt svært ved at forstå. Vi taler her om en mor med 4 børn på 1, 4, 6 og 6 år, samt en syg mand, uden netværk i et land med et fremmed sprog. Det rimer ligesom ikke på mødestabil!"
"I dag var der møde med jobkonsulent og min praktikant + tolk. Der var et meget stort håb fra jobkonsulentens side om forlængelse, da det er så svært med de her praktikker. Som han sagde: "Jeg har tilladt mig at udfylde papirerne på forhånd. De kan jo bare rives over, hvis ikke det er muligt at forlænge"."
"Jeg blev spurgt om hvornår jeg holder ferie. Den slags ved jeg jo ikke. Når vejret er godt, agtigt. Og formen er til det. Nå, men min syriske praktikant må ikke holde ferie, da hun er på integrationsydelse. Derfor skal hendes børn nødpasses i vuggestue, børnehave og SFO. Og børnene har jo så heller ikke ret til ferie."
"Hun SKAL i praktik og må altså ikke holde ferie. Med mindre at virksomheden holder lukket. Så kan hun få op til 2 ugers ferie."
Det mente Junette ikke var i orden, så med en lille finte sikrede hun praktikanten lidt ferie.
"Så sagde jeg til jobkonsulenten, at jeg lige kom i tanke om at min virksomhed forresten holder lukket i de uger, hvor børnehaven og vuggestuen som hendes børn går i, holder lukket. Så nu planlægger jeg simpelthen at holde ferielukket i min virksomhed for første gang! Det er fandme nogle kringlede steder min motivation kommer fra. Men det føles helt rigtigt."
Og det giver mere end 21.000 danskere hende ret i - for så mange reaktioner er der, i skrivende stund, kommet på opslaget.

Publiceret 01 June 2016 09:12