Maja Alm

Maja Alm

Verdensmester blev sexfilmet af landsholdsleder:

"Det hele ramlede for mig"

Af
Af Daniel Sennek

"Det der gør aller mest ondt er ikke, at vi er blevet filmet, men det der rammer mig hårdest er det svigt fra en som jeg virkelig stolede på. Jeg har ikke løbet i 3 dage, men er sikker på at lysten til at løbe nok skal komme snart."
Sådan starter det Facebook-opslag som Maja Alm, tredobbelt verdensmester i orienteringsløb, i dag har skrevet. Det er første gang, at hun fortæller om den skandale, der har ramt det danske landhold i orienteringsløb.
I fredags blev det nemlig afsløret, at en leder fra Dansk Orienterings Forbund med et skjult kamera havde filmet de kvindelige landsholdsløbere, mens de gik i bad. D
Den 27-årige orienteringsløber fortæller, hvordan det ramte hende og de andre landsholdsløbere som en bombe, da de fik nyheden om, at de var blevet filmet i badet.
"Jeg rejser hjem fra dette års EM med to medaljer, en 4. plads og en 6. plads i bagagen. Resultatmæssigt egentlig et succesfuldt EM, men når man oplever, hvad vi fik at vide efter målgang på mellemdistance finalen i fredags - at en af vores ledere har filmet os med skjult kamera, bliver resultater lige pludselig mindre betydningsfulde."
"Efter en nat, hvor stort set ingen af os kunne sove, stod der stafet på programmet. En distance jeg inden mesterskabet havde glædet mig rigtigt meget til."
Men oplevelsen satte så dybe spor, at Maja Alm og kollegaen Ida Bobach var parat til at melde fra.
"Men en halv time inden start tager vi en snak med vores sportspsykolog, der råder os til at gennemføre løbet. Vi forsøger at ligge hændelsen bag os, men det popper alligevel op i vores tanker hvert 10. sekund. Tanker er vi vant til at arbejde med i vores efterhånden lange sportskarriere, så vi slår begge to på autopilot og gør vores rutiner, som var det en hvilken som helst anden konkurrence."
"Signe og Ida løber begge to fine løb og sender mig afsted på en 9. plads 2.30 efter førende Rusland. Det går rigtigt fint de første par poster, selvom kroppen føles helt tom for energi, kan jeg se at det går hurtigt nok. Jeg får hurtigt kontakt med den første store klynge, løber nogle stræk alene og får så kontakt med det Russiske og Finske hold."

Tankerne får frit løb

"Jeg aner ikke, hvor vi ligger i stafetten, og de tanker jeg kæmper med handler mere om gårsdagens chokerende nyhed end om hvilken placering vi har. Vi løber rundt på en skrænt til en af banens nok sværeste poster. Jeg er nu lige efter Finland (der ender med at vinde konkurrencen), der ligesom jeg vælger at ligge højt på skrænten."
"Jeg ser at Finland dykker ned i en post, ved godt det ikke er min, men vælger at tjekke kontrolnummeret alligevel. Det var ikke min og selvom jeg godt ved at jeg skal fortsætte hen ad skrænten, følger jeg efter den finske løber ned mod hendes næste post. Da vi har løbet nogle meter stopper jeg op og bliver i tvivl om det alligevel var min post."
Og herfra får tankerne overtaget.
"Jeg går tilbage mod posten, og nu kan jeg mærke, hvordan det hele begynder at ramle for mig. Alle de tanker der den sidste time har forsøgt at nå mig, får plads og jeg har mest af alt lyst til at sætte mig ned og græde. Jeg ved godt at min opgave er at finde næste post, men jeg kan slet ikke samle mig om det."
"Minutterne tikker og efter et stykke tid får jeg bragt mig selv hen til posten. Jeg beslutter, at jeg nu har pint mig selv nok, men da de næste poster ligger på vej mod mål, finder jeg dem i joggetempo. Da jeg kommer til publikumsposten, får jeg at vide at vi ligger officielt 6'er, hvilket er den sidste podieplacering."
"Jeg løber den sidste sløjfe og henter podieplaceringen hjem til Danmark. Jeg fortryder ikke at jeg stillede til start i lørdags, men det er nok det hårdeste løb, jeg nogensinde har løbet og det til trods for, at det på hvilken som helst anden dag nok havde været det perfekte terræn for mig. Jeg tror, at det har gjort os stærkere som hold og jeg er sikker på at næste løb kun kan blive nemmere at gennemføre."
Oplevelsen har sat store spor hos Maja Alm og hendes kvindelige kollegaer.
"Nu er det bare at forsøge at komme videre. Vi har som landshold virkelig håndteret situationen på bedste måde - både løbere og resterende ledere. Jeg er dybt imponeret over, hvor gode vi har været til at stå sammen og jeg er sikker på, at vi efter det her kommer til at stå endnu stærkere på startstregen til VM i August."
Ud over opslaget har Maja Alm ikke yderligere kommentarer til sagen.
Den pågældende leder har erkendt, at han stod bag bad-optagelserne. Han er siden blevet meldt til politiet af orienteringsforbundet.

Publiceret 01 June 2016 15:34