Arkivoto fra festival.

Arkivoto fra festival.

”Du har gode patter og røv, knald mig nu eller jeg knepper dine døtre”

Groteske eksempler på sexovergreb og sexkrænkelser på festival

Af
Af Kim Belmark

Medierne har været fyldt med artikler og omtaler af utilpassede flygtninge og migranter, som ikke har kunnet håndtere vestlig kultur og vestlige kvinders frisind og påklædning. Det gælder eksempelvis voldtægtsforsøg på Langelandsfestival, sexovergreb på svenske festivaler og banegården i Køln, Tyskland.
Men det viser sig nu, at danske drenge og unge mænd også kan være med, når det gælder sexkrænkelser. På denne sommers Roskilde Festival har der været en lang, lang række af tilfælde af sexchikane og sexovergreb.
Det bekræfter Roskilde Festivals talskvinde, Christina Bilde, overfor Lokalavisen.dk.
”Ja, det er et problem, vi er meget opmærksomme på. Derfor samarbejder vi med netsitet 'The everyday sexism projekt', som har en dansk side. Og vi opfordrer vores kvindelige festivalgæster, som har været udsat for sexkrænkelser, til at skrive om deres oplevelser og få dem ud på denne måde. Vi har samarbejdet med 'The everyday sexism projekt' siden 2014, hvor de henvendte sig til os og fortalte om de mange beskrivelser af sexchikane på Roskilde Festival, som de modtager,” siger Christina Bilde.
Her er et eksempel fra årets festival i Roskilde. En mor skriver:
” Med bil til afsætning af familiens unge til Roskilde. Hjælper dem med at tage baggagen ud og krammer farvel. Afsted i køen. En fyr kommer op til bilvinduet og siger ”du har gode patter og røv, knald mig nu eller jeg knepper dine døtre.” Jeg trykker hornet i bund, og vagterne blir opmærksomme og bevæger sig hen imod bilen, manden forsvinder i en fart….. Tak Roskilde for vagterne!”
Roskilde Festivals talskvinde fortsætter:
”På årets festival havde vi to workshops, som 'The everyday sexism projekt' stod for. De handlede bl.a. om, hvordan piger kan håndtere uønskede sextilnærmelser.”
Christina Bilde siger videre, at festivalen også fokuserer helt konkret på problemerne. Det sker eksempelvis ved at sætte bedre belysning op ved toiletterne, hvor mange kvinder udsættes for forskellige former for chikane.
”Vi har eksempler på, at tissende kvinder er blevet filmet, og at disse klip er blevet lagt ud på pornosites. Det er ikke i orden, og det er et emne, vi tager virkelig alvorligt,” siger Christina Bilde.
Her følger yderligere nogle eksempler på sexchikane på årets Roskilde Festival:
”En fyr kom uanmeldt ind i mit telt og lagde sig ovenpå mig mens jeg lå og sov. Han holdt mig nede, begyndte at kysse og rage på mig. Jeg vågnede forskrækket op, og bad ham omtumlet om at skride ud af mit telt, og det lykkedes mig efter lidt tid at få ham bakset ud. Jeg opdagede, at det var en person, jeg havde snakket med tidligere samme dag. Tidligere på aftenen havde han spurgt om, hvor jeg sov, og jeg havde ikke tænkt videre over det. Jeg havde ikke forestillet mig, at han ville invitere sig selv derind, efter vi havde sagt farvel, og jeg var gået i seng.”
”Da jeg var på Roskilde Festival, kom jeg gående hen af en sti. En mand bag mig kom løbende, men det tænkte jeg ikke over før han slyngede mig over sine skuldre og løb afsted med mig. Han løb ind i sit telt, kastede mig ned på sit liggeunderlag og sagde, at vi skulle have sex. Jeg var forskrækket og ville ikke (jeg havde aldrig set ham før), og efter nogen tid lykkedes det mig at tale mig ud af situationen.”
”Jeg har prøvet at blive bedømt på en skala fra 1-10 flere gange af mænd, som sidder i store grupper ved stierne imellem teltene og højlydt bedømmer de forbigående kvinders udseende. “Ej! Hun har lige fede arme! Hun får et 4 tal af mig!”.. “Men hun har flot hår og gode patter! Jeg gir hende sgu en 9'er”. Det er ikke bare ekstremt ubehageligt, det er også i min optik et reelt eksempel på den “hygge-sexisme” som Roskilde er kendt for. Jeg har oplevet at blive kaldt en kælling fordi jeg ikke ville kysse en fremmed fyr som åbenbart havde et væddemål med en af sine venner.”
”Hej. Jeg vil også dele min historie om min grimme oplevelse med sexisme på Roskilde sidste år. Jeg stod som frivillig vagt og tjekkede armbånd. Vi får af vide, at folk er begyndt at hoppe over hegnet udefra, så jeg bliver beordret derhen. Alene kl 1 om natten står jeg og skal forklare for 3 mænd at de ikke må hoppe over hegnet, men købe en billet istedet. De bliver fornærmede og spørger så om jeg har lyst til gruppesex. Jeg følte mig krænket og truet og jeg har ihvertfald mistet lysten til både at være frivillig vagt og også Roskilde festival det næste stykke tid.”
”Her til morgen var jeg endnu en gang ude og sælge kaffe i campingpmrådet. Der blev råbt efter mig fra en lejr, og jeg gik derover i den tro, at de råbte efter kaffe. De var tydeligvis påvirkede af andet end alkohol. Mig: “Godmorgen. Kunne jeg friste med en kop kaffe?” Fyr: “DU ER MEGA LÆKKER!” Mig: “Tak.” Fyr: “DU ER PISSE-LÆKKER!” Mig: “Tak.” Han lægger herefter armene om skuldrene på mig, og prøver (succesfuldt, uheldigvis) at kysse mig, på trods af, at jeg forsøger at skubbe ham væk (hvilket var yderligere besværliggjort af, at jeg havde en rygsæk med 10 L kaffe på, som ved tiltning ville have hældt kaffe ned ad ryggen på mig). Hans venner grinede bare af optrinnet. Fysisk krænkelse, igen.”
Har du været udsat for lignende oplevelser? Skriv og kommentér meget gerne i Facebook-opslaget under denne artikel:
 

Publiceret 12 August 2016 09:11