"Jeg engagerer mig i Venligboerne, fordi det giver mig en mulighed for at gøre en forskel for andre - hvor stor eller lille den end måtte være. Jeg vil vise de mennesker, der efterlader deres liv i ruiner og flygter til Danmark, at der er varme og venlighed her på trods af den hårde retorik i blandt andet medierne," siger Rikke Madsen.

Rikke chikaneres og trues på livet:

"Jeg håber, du bliver voldtaget og lemlæstet af perkerne"

Livet som "Venligboer" er ikke en dans på roser. Man skal have ben i næsen og nerver af stål

 
Hver dag hjælper mange danskere flygtninge og asylansøgere med både praktiske og følelsesmæssige problemer gennem organisationen Venligboerne. Men venligheden har en høj pris. Det har 35-årige, Rikke Madsen fra Holsted, måttet sande.

Rikke har været en del af Venligboerne et års tid. Det frivillige arbejde har blandt andet bestået i at sørge for møbler, tøj, legetøj og andet til familier - ligesom hun har været til stede og lyttet, når de har haft brug for at dele tanker og følelser. I arbejdet hjælper hun både flygtninge og danskere - her skelnes der ikke. Men det gør en del af befolkningen, som langt fra er begejstrede over den omsorg, Rikke viser dem, der kommer til landet.
"Jeg kan sagtens forstå, at der er nogle frustrerede mennesker derude. Men chikane, trusler og så groft et sprog som det der benyttes i de talrige trusler og tilsvininger, jeg har modtaget, hører ingen steder hjemme," siger Rikke, som her oplæser en række eksempler på, hvad hun har modtaget.

"Landsforræder! Du er den første, der skal dø, når krigen kommer. Jeg glæder mig til den dag du henrettes, som den landsforræder du er."
"Jeg vil råde dig til at se dig over skulderen, når du går alene en mørk aften! Der kunne jo nemt ske noget!"
"Jeg håber, du bliver voldtaget og lemlæstet af perkerne, så kan du lære det."
"Pas godt på din familie, der kunne jo nemt ske dem noget, når de skal på arbejde og i skole!"
"Engang brændte man rødhårede som hekse. Det skulle vi indføre igen!"
"Brænd i helvede Væmligboer."
"Derudover har jeg modtaget telefonopringninger, hvor ingen sagde noget, og der bare blev lagt på. Og også mere ubehagelige opringninger sent om aftenen som f.eks. denne:
"Nå, sådan lyder du altså, landsforræder!...sådan nogle som dig burde ikke have lov til at leve...du ødelægger landet"
"Jeg har også fået tilsendt en photoshoppet version af mit profilbillede, hvor man har givet mig en hijab på. Beskeden var:

"Sådan burde alle I perker-elskere se ud. Landsforræder! Efter min mening burde I allesammen bare dø!"
 

Forholdsregler

Der er ingen tvivl om, at tonen i den offentlige debat er meget grov. Rikke fornemmer at det er en nedadgående spiral, og hun forsøger at tage sine forholdsregler.
"I starten blev jeg meget forskrækket og vred over henvendelserne. Jeg havde svært ved at forstå, hvordan voksne mennesker kunne finde på at opføre sig på den måde. Jeg prøvede flere gange at få en dialog med de her meget vrede mennesker, men det er stort set endt i en blokering hver eneste gang. I dag er jeg blevet bedre til ikke at lade det påvirke mig, og selvom jeg ønsker en dialog, så er jeg også blevet hurtigere til at blokere dem, før de påvirker mig for meget. Jeg er blevet mere påpasselig med, hvilke debatter jeg deltager i f.eks. på Facebook. Og så har jeg sørget for, at hverken min søns eller mit eget telefonnummer længere står listet, og jeg har blokeret flere numre. Det har givet lidt ro på linjen," fortæller Rikke, som ikke har politianmeldt sagerne, men har fået en god snak med politiet om, hvordan hun bedst forholder sig til de trusler og chikanerier, som hun og andre Venligboere åbenbart må lægge ører til i medmenneskelighedens navn.

Publiceret 24 August 2016 15:15