Charlotte Tønder jonglerer med farverne i atelieret.

Charlotte Tønder jonglerer med farverne i atelieret.

Kvindelige kunstnere smider bluser:

Maler billeder med brysterne

 
Historisk set har bryster altid været til stede i kunstens verden, og flere kunstnere har skabt og skaber fortsat kunstprojekter med bryster i fokus. Det hører dog til sjældenhederne, at tre kvinder knapper blusen op og blotter deres bryster sammen i kunstens navn. Men det er, hvad de tre Gentofte-kunstnere, Charlotte Tønder, Tina Hee og Sara Legind-Hansen, har gjort med deres projekt "Hudløs Ærlig" - en udstilling med fælles-malerier, som er blevet til med brysterne som arbejdsredskab.
"Vi lærte hinanden at kende i forbindelse med kunstruten "Åbne Døre" i Gentofte. En dag blev vi enige om, at vi ville sætte hinanden på en prøve. Det skulle være noget, ingen af os havde prøvet før, og hurtigt blev idéen født," fortæller Sara Legind-Hansen.
Det blev startskuddet til en tre måneder lang proces, som endte ud i en serie af værker, der har tydelige aftryk af de tre kvinder attributter.
Målet var at bryde egne grænser og forene hinandens genrer og stilarter på samme lærreder, og det er, efter Tina Hees udsagn, lykkedes vildt godt. Blandt andet fordi brystaftrykkene giver en sjov og anderledes struktur i maleriet. Men også fordi det giver en dobbelt betydning af udstillingens titel "Hudløs Ærlig". De tre kvinder blotlægger sig nemlig både fysisk og kunstnerisk.
"Udstillingen er også en kommentar til nutidens tilknappede samfund, hvor unge f.eks. ikke tør bade med hinanden efter sport, og en topløs kvinde på stranden nærmest er ilde set. Der er så mange tabuer og indlejrede kultursyn forbundet med især kvindekroppen, og ofte bliver det betragtet som en provokation at vise nøgenhed, så vi er nok også ude i en lille provokation her," siger Sara Legind-Hansen.

De tre kvinder bag udstillingen Husløs Ærlig. Fra venstre: Charlotte Tønder, Sara Legind-Hansen og Tina Hee.

De tre kvinder bag udstillingen Husløs Ærlig. Fra venstre: Charlotte Tønder, Sara Legind-Hansen og Tina Hee.

Grænseoverskridende og provokerende

At kunsten kan provokere har de tre allerede mærket til i kommentarer fra flere kollegaer indenfor kunsten.
"De provokeres sikkert, fordi de ikke selv tør gøre noget lignende," siger Sara, som også indrømmer, at projektet var grænseoverskridende.
"Det hører til sjældenhederne, at man som kunstner kommer så tæt på hinanden, som vi er kommet de seneste måneder. Vi fik virkelig sprængt vores komfortzoner. Det kræver noget, at skulle smide BHen foran hinanden og dyppe sig i maling på den måde," siger Charlotte Tønder. 
Du kan se værkerne og fotos fra selve processen, når der afholdes fernisering på "Hudløs Ærlig" 17. november klokken 17-19 eller 19. og 20. november fra klokken 11-15 i Galleri Kunst Art, Søgårdsvej 1 i Gentofte.

Tina Hee arbejder på et af værkerne.

Tina Hee arbejder på et af værkerne.

Sara Legind-Hansen sætter sit aftryk.

Sara Legind-Hansen sætter sit aftryk.

Publiceret 15 November 2016 11:14