Ali tæskede sin søster:

"Hun fik bank, når hun blev for 'dansk'"

Af
Af Daniel Sennek

 
Hvis Geeti Amiri talte for meget med danske drenge, fik hun tæsk. Hvis hun tog til fester, fik hun tæsk. Hvis hun sagde sin bror imod, fik hun tæsk. Hvis hun opførte sig for 'dansk', fik hun tæsk. 
"Jeg troede, jeg kunne løse alt med vold. Hvis jeg gav hende bank, så havde jeg gjort mit for, at hun skulle opføre sig som en ”god” pige. Sådan tænkte jeg," siger Alishir Amiri til P1 Dokumentar.
Alishir Amiri er bror til forfatter og radiovært Geeti Amiri, der i sin selvbiografi fra november 2016 blandt andet beskriver, hvordan hun fik voldsomme tæsk af sin bror i flere år.
Nu står Alishir Amiri frem i P1 Dokumentaren, hvor han for første gang udtaler sig om den grove vold, han udsatte sin søster for. Vold, som han den dag i dag ikke er glad for at tænke på.
"Det er ikke noget jeg er stolt over. Jeg er kun glad for, at jeg ikke knækkede hende så meget, at hun endte på en psykiatrisk afdeling og begik selvmord. At jeg ikke skadede hende så meget, at hun aldrig kunne komme på fødderne igen, gør at jeg kan leve videre i dag," siger Alishir Amiri, der i dag er 33 år og bosat i Sverige, til DR.
"Jeg har stadig ikke tilgivet mig selv helt. For vi snakker ikke om, at jeg kun har gjort det én gang. Det har været gennem flere år."
Volden begyndte allerede, da Alishir Amiri var 14 år gammel. Han ville kontrollere sine søstre - og straffe dem, hvis de ikke opførte sig som "gode, afghanske piger".
 
"En god pige må aldrig gå ud. Når man snakker med sin bror, skal hun slå blikket ned, og bare sige ja til alt. Hun må ikke drikke alkohol, feste eller have kærester. Det var sådan, min verden hang sammen dengang," siger han til DR.
"Jeg så op til de her drenge, som opdragede deres søstre efter de her æresbegreber. Så jeg gjorde de samme ting med mine søstre."
 

Publiceret 14 January 2017 13:32