Joakim indsamlede 600.000 kr. til offer for gruppevoldtægt - men ingen ville fortælle om det

En indsamling som rejser 600.000 kr. til et voldtægtsoffer er sædvanligvis en god historie i medierne, men åbenbart ikke altid. Det har den svenske freelance-journalist, Joakim Lamotte, måttet sande

Af
Af Jacob Nielsen

 
En kvinde blev brutalt gruppevoldtaget af flere mænd i Fittja i Sverige i 2016. Først et år senere blev fem mænd anholdt og sigtet i sagen, men trods DNA-beviser, blev alle fem mænd frikendt i december 2017 og de vil nu søge erstatning for den tid, de har siddet varetægtsfængslet.

Sagen har fået mange svenskere til at miste tilliden til retsvæsenet, og derfor besluttede Joakim Lamotte at lave en støtteindsamling til fordel for kvinden. Kort før jul kunne han så fortælle sine mere end 145.000 følgere på Facebook, at indsamlingen var endt på svimlende 600.000 kroner.
Men hverken under eller efter indsamlingen har de svenske medier villet støtte op om indsamlingen og skrive om den, fortæller Lamotte, der i Sverige er kendt og berygtet for åbent at debattere ømtålelige og kontroversielle emner som ligestilling og indvandring.

I Danmark er vi vant til en heftig indvandrerdebat. Det er man bestemt ikke i Sverige. Specielt spørgsmål om masseindvandringens negative konsekvenser vil de etablerede svenske medier ikke røre med en ildtang, men det gør Lamotte, og det er svaret på, hvorfor han bliver boycuttet af medierne, mener han selv: 

"Det er et tydeligt tegn på, at Sveriges medier er meget langt fra svenskerne og at det svenske establishment forsøger at styre, hvem der får plads i den offentlige debat. Jeg synes faktisk, det er folkeforagt. Det gælder i den her sag men også i forbindelse med mange andre begivenheder, som man simpelthen bare vælger ikke at dække. Jeg tror samtidig, at mange journalister vælger at ignorere mig, fordi de helt enkelt ikke kan lide mig. Dybest set bunder det nok i jalousi, fordi jeg på egen hånd ofte når ud til flere, end de selv gør. Journalisterne herovre tror på den måde, at de kan tie mig ihjel, men sandheden er, at det bare resulterer i endnu mere støtte til mig online," fortæller Lamotte til Lokalavisen.dk.

Neutral uden skyklapper

Han er en mand, der deler den svenske befolkning. Der er dem, der elsker ham, fordi han tør beskæftige sig med de emner, som ellers er no go i den svenske debat, og så er der dem der hader ham og kalder ham fremmedfjendsk og højreekstremist. Selv siger han, at han er 100% neutral, præcis som en journalist bør være.
"Jeg føler, jeg er politisk diskret. Min ambition som journalist er at sætte fokus på misforhold i Sverige. Jeg identificerer mig ikke med nogen politisk ideologi. Mit eneste mål er at beskrive, hvad der sker i Sverige neutralt og uden skyklapper. Så længe det jeg fortæller er sandt, er jeg ligeglad med, om det gavner enten højre eller venstrepartierne i modsætning til mange andre journalister her i landet, der lader deres ideologiske standpunkter bestemme, hvad de skriver om," siger han.
Og problemer, dem er der ifølge journalisten nok af hinsidans.
"De seneste års masseindvandring har resulteret i en situation, som politikerne nu ikke ved, hvordan de skal håndtere. Kløften i befolkningen er blevet større, og det har medført en stigning i andre problemer
- eksempelvis grov kriminalitet. Arbejdet med integrationen er fuldstændig havareret," siger Lamotte, som mener, at medierne forsømmer deres pligt til at vise en nuanceres debat.
"Mediernes rapportering om indvandringen i Sverige har i mange år været meget ensidig. Tit har de etablerede medier fravalgt at fortælle om de negative konsekvenser, der er af høj indvandring, og derfor har alternative medier vokset sig stærke i Sverige. Resultatet er, at tilliden til de etablerede medier er meget lav i Sverige," siger Lamotte, som lover, at han vil fortsætte sit arbejde med at granske de forskellige misforhold, der er i samfundet på sin helt egen måde, og opbakningen til ham ser ikke ud til at skulle aftage i nærmeste fremtid.

Tilbageholdt information

Siden starten af december er der alene i Malmø sket yderligere fire brutale gruppevoldtægter på åben gade. Gerningsmændene er fortsat på fri fod.

I ingen af de svenske gruppevoldtægtssager er det oplyst, hvilken etnicitet gerningmændene har. Det gælder også de uopklarede sager fra Malmø, hvor det ellers ville være ganske brugbart som signalement i forbindelse med efterlysning af gerningsmændene. Hverken politi eller medier ønsker at fremhæve dette overfor befolkningen og vælger derfor at tilbageholde informationen.
Advokaten, som repræsenterer kvinden, Joakim Lamotte har indsamlet penge til, bekræfter overfor Lokalavisen.dk, at hun har modtaget de 600.000 kroner.

Om Joakim Lamotte

Uddannet journalist. Har blandt andet tidligere arbejdet med dokumentarer for SVT og skrevet for Göteborg Posten. Nu arbejder han som uafhængig journalist og debatør med fokus på indvandring og ligestilling, og han når hver uge ud til omkring to millioner mennesker på sin Facebook-side, hvor han har mere end 145.000 følgere.

Publiceret 14 January 2018 15:30