Henrik Sørensen arbejder til daglig som politimand, men han er også gusmester på Kurhotel Skodsborg og har netop vundet DM i Saunagus. Selv forklarer han, at arbejdet med saunagus giver ham en særlig ro.

Henrik Sørensen arbejder til daglig som politimand, men han er også gusmester på Kurhotel Skodsborg og har netop vundet DM i Saunagus. Selv forklarer han, at arbejdet med saunagus giver ham en særlig ro.

Bekæmpelse af organiseret kriminalitet og afslappende sauna-gus:

Henrik mestrer begge dele

Politimand. Tourmanager. Naturforkæmper og Gusmester. 37-årige Henrik Sørensen fra Kurhotel Skodsborg har efterhånden mange titler på sit CV, og nu kan han også tilføje titlen som Danmarksmester i Saunagus. Men hvordan ender en hårdkogt politimand med at

Af
Anne Dahl Kristensen

Organiseret kriminalitet og særligt bekæmpelse af bandekriminalitet har indtil for nylig fyldt en stor del af Henrik Sørensens liv. Ud af i alt 15 års ansættelse hos politiet har de seneste seks år handlet om rockere, indvandrerbander og ikke mindst de konflikter, der er opstået i miljøet i årenes løb. Det er et hårdt miljø at bevæge sig rundt i, og umiddelbart kan der måske synes langt fra den blå uniform til rollen som gusmester i en sauna hos Kurhotel Skodsborg.

Ikke desto mindre er titlerne som politimand og gusmester perfekt kombineret i Henrik Sørensens liv, og de to vidt forskellige verdener fungerer som nyttige supplementer til hinanden.

“Jeg kan godt lide at gøre mennesker glade, og omvendt gør deltagerne i saunaen også mig glad med den energi, de giver tilbage. I saunaen har man ikke mulighed for og overskud til at tænke på alle de problemer og udfordringer, der er i den virkelige verden. Alt det bliver lukket ude, når vi lukker døren til saunaen, og i stedet samler både jeg og deltagerne energi til at håndtere udfordringerne, når vi kommer ud igen. Det er et sted med ro, nærvær og velvære,” fortæller Henrik Sørensen og tilføjer:

“Det gode ved en sauna er, at der ikke er nogen mobiltelefoner og andre forstyrrelser. Der er et rum til eftertanke, afslapning og varme.”

Sergenten blev betjent

Efter at være vokset op i Allerød, var det egentlig militæret og i første omgang Livgarden, som Henrik Sørensen valgte at søge ind til. Militærtjenesten faldt i hans smag, og han kom relativt hurtigt på sergentskole. Derefter var det planen, at han skulle udsendes til Kosovo. Men imens han ventede på afgang, søgte flere af soldaterkammeraterne ind til politiet, og den planlagte udsendelse blev for Henriks vedkommende også erstattet med optagelse på politiskolen.

Også i den blå uniform klarede han sig godt. Og politiarbejdet har fyldt meget i Henriks liv.

Ved et tilfælde mødte han for nogle år siden musikeren Joey Moe, som efterfølgende er blevet en af hans tætte venner, ligesom Henrik i nogle år fungerede som tourmanager for popstjernen. Og det var netop i det kreative, musikalske miljø, at han begyndte at få øjnene op for alternativet til den kriminelle underverden, som han i kraft af sit job færdedes i.

“Jeg var med i tourbussen, og midt i det kreative miljø blandt musikerne, fik jeg pludselig følelsen af, at det handlede om noget helt andet, end jeg var vant til. Det handlede om at komme ud og gøre en masse mennesker glade. Det handlede ikke kun om bål og brand og liv og død. Det handlede om at give folk nogle gode oplevelser, og det var faktisk rigtig dejligt,” fortæller Henrik.

Henrik Sørensen vandt DM i Saunagus i kategorien ’showgus’. Her er udklædning, lyseffekter og lydeffekter som musik tilladt. Og det er show, når Henrik svinger håndklæderne. Privatfoto

Henrik Sørensen vandt DM i Saunagus i kategorien ’showgus’. Her er udklædning, lyseffekter og lydeffekter som musik tilladt. Og det er show, når Henrik svinger håndklæderne. Privatfoto

Eftertragtet gusmester

I forlængelse af den åbenbaring fik Henrik på et senere tidspunkt også øjnene op for saunagus og hele spa-verdenen. Det blev ikke kun ved interessen. Henrik begyndte i stedet at undersøge branchen og tog kursus i anvendelsen af de æteriske olier. Og da han alligevel trænede på Kurhotel Skodsborg, tog han selv initiativ til at høre Teamleder Tina Andersen, om de ikke manglede en instruktør i saunagus. Svaret blev ja, og efter en prøveoptræden fik Henrik tjansen som gusmester.

Siden har han skabt sig et ry på Kurhotellet, og hans hold er altid fyldt op. Han er kendt for ikke kun at levere afslapning og nydelse, men i høj grad også en fortælling med indlevelse og handling.

Med denne særlige evne er det lykkes ham at hive DM-titlen i hus. Gevinsten er udover æren, at han får lov til at repræsentere Danmark ved VM i Saunagus, som finder sted i Tyskland i Satama Sauna Resort & Spa i byen Scharmützelsee til september. Formentlig bringer titlen ham også længere ud i verden.

“Jeg har fundet ud af, at sauna-verdenen er virkelig stor uden for Danmark. De store Sauna Parker i hele Europa inviterer de dygtigste gusmestre til at komme og optræde for deres gæster. På den baggrund tager jeg for eksempel til Polen om nogle uger og skal lave shows dernede sammen med et par andre dygtige gusmestre fra Danmark. Deriblandt min faste makker Anders Hage, som jeg vandt bronze med til VM i Holland sidste år. Uden for Danmark er saunaerne noget anderledes. Det er ikke unormalt at have saunaer med plads til 150-200 mennesker med kæmpe biografskærm og et lyd- og lysanlæg, som vil gøre mange natklubber misundelige,” griner gusmesteren fra Skodsborg. Dette hjælper altsammen Henrik med at fortælle den historie eller bringe den stemning frem, som han ønsker.

Henrik Sørensen leverer rent show til sine saunagus-sessioner. Ind imellem klæder han sig også gerne ud som en del af historien. Her er temaet eksempelvis Phantom of the Opera. Privatfoto

Henrik Sørensen leverer rent show til sine saunagus-sessioner. Ind imellem klæder han sig også gerne ud som en del af historien. Her er temaet eksempelvis Phantom of the Opera. Privatfoto

Job med mening

Selvom det for Henrik handler om at gøre folk glade, får han også selv noget ud af anstrengelserne i varmen.

“Jeg har en opgave med at svinge håndklæderne undervejs, men jeg nyder det jo også. Det er ikke kun en service for deltagerne. Jeg får virkelig mine dæmoner ud gennem det håndklæde, og på den måde lader jeg også op og får energi,” fortæller han.

Det bringer os tilbage til de to umiddelbart modstridende verdener, som dog matcher hinanden rigtig godt. For Henrik er både politimand og gusmester, og han vil ikke undvære det ene frem for det andet.

“Alting skal ikke være så alvorligt, så bliver man ikke glad. Og på den måde er mit job som gusmester en god måde til at komme ud og opleve noget andet. Men jeg ville heller ikke kunne se mig selv i øjnene, hvis jeg kun var gusmester. Jeg har været politimand så længe, og det er en del af min identitet. Men når jeg har været her på Skodsborg, så tager jeg et overskud med mig til politigården, som jeg ellers ikke ville have haft, og det får borgerne jo så glæde af,” konstaterer han.

På den måde giver det hele mening. Og det er vigtigt for den driftige herre, der også er involveret som projektkoordinator i WWF - Verdensnaturfonden.

“Alle de ting, jeg beskæftiger mig med, handler om mennesker og om at gøre verden til et lidt rarere sted at være. Jeg har også besteget Kilimanjaro til fordel for Børneulykkesfondens projekt for langtidsindlagte børn i Danmark. Her så jeg, hvad klimaforandringerne har af betydning, idet gletsjeren på toppen af bjerget vil være helt væk om cirka 30 år. Dette fik mig i gang med arbejdet inden for Verdensnaturfonden, og det giver rigtig god mening for mig. At bidrage til at få et naturområde på fode igen, som ellers ville have været en ørken, eller sikre en dyreart ikke bliver udryddet, det føles godt. Og det gør det også at gøre folk glade på Skodsborg.”

Henrik Sørensen har også besteget Kilimanjaro, og fik på den måde øjnene op for verdens klimaudfordringer. På den baggrund blev han også involveret i WWF-Verdensnaturfonden. Privatfoto

Henrik Sørensen har også besteget Kilimanjaro, og fik på den måde øjnene op for verdens klimaudfordringer. På den baggrund blev han også involveret i WWF-Verdensnaturfonden. Privatfoto

Fakta

Henrik Sørensens præstationer 
2016 - 5. Plads ved DM i Showgus. 
2017 - 2. Plads ved DM i Team. 
2017 - 1. Plads ved Kvalifikation til VM i Team. 
2017 - 3. Plads ved VM i Team. 
2018 - 1. Plads ved DM i Showgus. 
Næste stop: Repræsentation af Danmark ved VM 2018 i både Single og Team. 

SAUNAGUS og SHOWGUS
SaunaGus er aromaterapi i sauna, som foregår ved, at en ”Gusmester” arbejder med æteriske olier på saunaens varme ovn og svinger olierne rundt i saunaen med et håndklæde.
Ved ShowGus er der udover de æteriske olier også musikalske temaer, håndklædeshow og farvestrålende lyssætning involveret. De 60 minutter er opdelt i tre sessioner, hvor man i pauserne bliver afkølet i koldtvandskar og et havdyp i Øresund. 
Kil de: Skodsborg.dk

DM I SAUNAGUS
En årlig konkurrence hvor de forskellige gusmester fra badeanlæggene rundt om i Danmark dyster om at blive den bedste i tre forskellige discipliner.
Det første DM blev afholdt i 2005, siden har mesterskaberne været afholdt hvert år i skiftevis Øst og Vest for Storbælt.
Der bliver konkurreret i disciplinerne: Klassisk, Show og Team.

Publiceret 01 May 2018 09:20