Halsnæs Kommune har været udsat for flere forsøg på bedrageri ved brug af falske mails. Svindelforsøg som er blevet mere professionelle - de falske mails er skrevet på perfekt dansk og ikke ved hjælp af Google Translate. Arkivfoto.

Halsnæs Kommune har været udsat for flere forsøg på bedrageri ved brug af falske mails. Svindelforsøg som er blevet mere professionelle - de falske mails er skrevet på perfekt dansk og ikke ved hjælp af Google Translate. Arkivfoto.

Snedigt bedrageriforsøg mod kommune: "Det er professionelt udført"

Professionelt forsøg på bedrageri mod Halsnæs Kommune via forfalsket mail

Af
Kim Larsen

HALSNÆS Økonomichef i Halsnæs Kommune, Lisbeth Damborg, modtog tirsdag formiddag en mail underskrevet kommunaldirektør Anders Mørk, hvor han bad hende lave en international pengeoverførsel for ham.

Men hun fattede mistanke, og i stedet for en pengeoverførsel blev det til en politianmeldelse.

"Vi har oplevet flere lignende henvendelser, hvor vi har været i tvivl, derfor er vi nu meget påpasselige," fortæller Lisbeth Damborg og uddyber:

"Det foregår ved at nogen, som har beføjelse til at overføre penge, modtager en mail afsendt fra en leder, som beder om en overførsel af penge. Mailen er velformuleret, personlig og meget præcist skrevet og ligner dermed ikke tidligere forsøg, hvor der er brugt Google Translate. Det er professionelt udført."

"Denne gang var det mig, der fik en mail underskrevet Anders (kommunaldirektøren, red.). Anders var ude af huset, så jeg kunne ikke lige spørge ham til mailen. Fra tidligere vidste vi, at hvis man trykker 'svar' , så sendes svarmailen videre til en mailadresse, du ikke kan se, som tilhører svindleren. Herfra får man så en mail tilbage om, hvordan pengeoverførslen skal ske, og hvor mange penge det drejer sig om."

"Men jeg brugte 'videresend' i stedet, og så fik jeg svar tilbage, hvor den rigtige kommunaldirektør bekræftede, at han ikke havde bedt om nogen pengeoverførsel," fortæller Lisbeth Damborg.

Alle ansatte i kommunen, med beføjelse til at overføre penge, er blevet underrettet om svindelforsøgene og har fået instrukser om, hvordan de skal forholde sig, så ikke kommunale penge risikere at blive overført til svindlere.

Økonomichefen understreger, at det ikke kun er Halsnæs Kommune, der er udsat for svindelforsøg ved brug af falske mails.

Publiceret 29 August 2018 16:45