En af hverdagens helte, Jonas R. Kirkegaard, sammen med Københavns Politis politidirektør, Anne Tønnes, ved gårsdagens dusøroverrækkelse.

En af hverdagens helte, Jonas R. Kirkegaard, sammen med Københavns Politis politidirektør, Anne Tønnes, ved gårsdagens dusøroverrækkelse. Foto: Københavns Politi Presse

Turister plyndret af falske betjente midt i København - men så smed Jonas frokoster fra sig og slog til

Torsdag modtog Jonas R. Kirkegaard hæder og en dusør af Københavns Politi for at fange en falsk politibetjent, som forsøgte at svindle kinesiske turister på åben gade

Af
Jacob Nielsen

32-årige Jonas R. Kirkegaard fra Nørrebro i København havde netop købt nogle stykker smørrebrød og sat sig til rette for at indtage frokosten på en bænk på Vester Voldgade en dag i juli, da råb og tumult fra en gruppe kinesiske turister, som stod ikke langt derfra, fangede hans opmærksomhed.

Sammen med de kinesiske turister stod to mænd, som udgav sig for at være civile politibetjente. De havde advaret turisterne om området, de befandt sig i, og bedt dem vise, hvor mange penge de gik rundt med i kontanter. Da kineserne viste de falske betjente deres penge, stjal mændene pengene og løb fra stedet. Og så meldte Jonas sig på banen...

Bliv opdateret dagligt med de seneste 112-nyheder om ulykker, drab og vold fra lokalavisen.dk direkte i din mailboks. Tilmeld dig nyhedsbrevet her:

"Jeg tænkte ikke meget over det. Jeg smed mine madder fra mig og løb efter dem i fuld fart. Jeg kan huske, at jeg blev vred og tænkte: fandme nej," siger Jonas, som fokuserede på at indhente den ene af de to tyve. Ham jagtede han gennem gaderne og ind og ud mellem biler på en parkeringsplads, indtil han fik fat i manden i mellemrabatten på den stærkt befærdede H.C. Andersens Blvd., som tyven havde forsøgt at krydse til fods.

Her midt mellem vejbanerne lykkedes det Jonas at tilbageholde tyven, indtil det ægte politi nåede frem og kunne anholde ham. To andre vidner havde fanget den anden tyv.

"Det var de kinesiske turisters første dag i Danmark, så det var ikke den bedste oplevelse for dem at starte på, men det endte jo godt," siger Jonas, som er glad for at han ikke "frøs" i situationen men i stedet handlede instinktivt den julidag.

"Det gik op for mig til dusøroverrækkelsen i går, hvor vigtigt det er, at man træder til i de her situationer. Jeg syntes egentlig ikke, at det, jeg havde gjort, var noget særligt, og jeg havde slet ikke forventet en dusør, men jeg kan godt se nu, at det er med til at gøre en forskel i samfundet," siger Jonas, der sammen med en stribe andre borgere fik overrakt en dusør på 1.000 kroner og en personlig tak fra politidirektør i Københavns Politi, Anne Tønnes, på Københavns politigård torsdag eftermiddag.

Ved dusørarrangementet fik Jonas også oplyst, at de to østeuropæiske tricktyve hver havde fået 50 dages ubetinget fængsel og efterfølgende udvisning med indrejseforbud i Danmark i de næste seks år.

Publiceret 26 October 2018 13:40