Foto: Steven Knap/BYRD

Den 25-årige mand har erkendt, at det var ham, der startede branden på Hanebjerg Skole mandag aften. Foto: Steven Knap/BYRD

Mand erkender påsat brand på skole: "Bagefter satte jeg mig ned og røg en smøg"

En 25-årig mand har erkendt, at det var ham, der startede en brand på Hanebjerg Skole ved Hillerød mandag aften

Af
Martin Warming

112 Det var et råb om hjælp, da en 25-årig psykisk syg mand satte ild til en jakke, der hang i et klædeskab på Hanebjerg Skole mandag aften

Det forklarede den 25-årige mand selv, da han tirsdag eftermiddag blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Hillerød sigtet for brandstiftelse.

Den 25-årige mand var mandag blevet smidt ud af sit værelse på et bosted i Helsingør og havde efterfølgende opsøgt psykiatrisk skadestue på Hillerød Hospital i et forsøg på at blive indlagt. Her var han dog blevet afvist.

"Nok er nok. Jeg har hverken tag over hovedet, noget dankort eller nogle penge, og jeg overvejede derfor først at begå et røveri. Jeg gik forbi flere butikker, og på et tidspunkt kom jeg forbi REMA, men jeg ved, at det er unge mennesker, der arbejder derinde, og jeg ville ikke udsætte dem for det," fortalte den 25-årige mand i Retten i Hillerød, hvor han var iført en af politiets blå kedeldragter og hvide klip-klappere.

I stedet for at begå et røveri tog den 25-årige mand til Brødeskov, hvor han kom forbi Hanebjerg Skole og gik ind af en ulåst dør i blok b. Her satte han ild til jakken, der hang i et klædeskab.

Forinden havde han sikret sig, at der ikke var nogle personer i bygningen, forklarede han i retten.

"Bagefter satte jeg mig ned og røg en smøg og ventede på brandvæsenet," fortalte han.

Sur på systemet

Da brandvæsenet nåede frem, kontaktede den 25-årige mand en af brandmændene og fortalte, at det var ham, der havde startet branden.

"Jeg er sur på systemet. Jeg føler mig pisset på," havde han ifølge forsvareren sagt til brandmanden.

Den 25-årige mand er tidligere dømt for brandstiftelse og har flere psykiske diagnoser.

"Jeg har været på medicin i seks år, men jeg har ikke brug for medicin. Jeg har brug for tag over hovedet og et ganske almindeligt liv," sagde han i retten.

Den 25-årige mand blev varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling i fire uger.

Branden bredte sig blandt andet til tagkonstruktionen, og der kom en del røg- og sodskader i blok b på Hanebjerg Skole.

Publiceret 11 December 2018 17:01