Overvågningsfoto fra røveriet i Lystrup.

Overvågningsfoto fra røveriet i Lystrup. Foto: Østjyllands Politi

16-årig dreng fængslet for to røverier og forsøg på røveri på blot to dage

16-årig dreng menes at stå bag røverier i Lystrup og Hasselager og et røveriforsøg i Aarhus C

Af
Jeppe Rafn

En 16-årig dansk dreng er blevet varetægtsfængslet i fire uger i en sag om to røverier og et røveriforsøg, han er sigtet for at have begået i Aarhus i slutningen af november.

Det første røveri blev begået 27. november kl. 18.57 mod en kiosk på Bystævnet i Lystrup, hvor en ekspedient blev truet med kniv til at udlevere 5-600 kroner fra kassen. Røveren tog desuden nogle juleskrabkalendere fra disken, inden han stak af.

Opgav på grund af kunder

Allerede dagen efter forsøgte den 16-årige dreng sig, ifølge sigtelsen, med et nyt røveri. Det skete 28. november kl. 20.54 i Let-Køb i Sønderborggade på Langenæs i Aarhus C. Her kom en maskeret person ind med en kniv og råbte, det var et røveri. Han opgav dog røveriet og løb væk uden udbytte, formentlig fordi der var for mange kunder i butikken, oplyste anklageren i grundlovsforhøret i Retten i Aarhus.

”Jeg stikker jer ned”

Det mislykkede røveri fik angiveligt den 16-årige til at forsøge sig med et nyt røveri blot halvanden time senere samme aften. Det blev begået 28. november kl. 22.28 mod Shell på Hovedvejen i Hasselager.

Her kom en maskeret person ind med en kniv og råbte ”giv mig pengene, eller jeg stikker jer ned.”

Det fik ekspedienterne til at udlevere 2.600 kroner i kontanter, oplyste anklageren i grundlovsforhøret.

Video førte til tip

Allerede dagen efter det første røveri udsendte politiet en overvågningsvideo fra kiosken i Lystrup, hvor man kan se en maskeret person komme ind i kiosken med en kniv. Røveren står nogle sekunder ved disken, inden han får udleveret penge i hånden af en ekspedient og i samme øjeblik tager juleskrabkalenderne, inden han skynder sig ud af kiosken.

Østjyllands Politi har oplyst, at det var overvågningsvideoen, som gav et tip, der førte til anholdelsen af den 16-årige dreng, som blev anholdt mandag 10. december kl. 11 om formiddagen. Pressemedarbejder Jakob Christiansen oplyser til Lokalavisen, at politiet reagerede hurtigt på tippet, som man først fik umiddelbart inden anholdelsen.

Vidner skal afhøres

Knap et døgn efter anholdelsen blev han fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Aarhus. Lokalavisen var med til grundlovsforhøret, hvor detaljerne i denne artikel om de to røverier og røveriforsøget kom frem, da anklageren oplæste sigtelserne mod den 16-årige dreng.

Resten af grundlovsforhøret foregik efter anklagerens ønske for lukkede døre af hensyn til den videre efterforskning. Anklageren oplyste, at der skal afhøres flere vidner, som ikke skal have mulighed for at kunne læse om sagen i pressen og kunne samstemme deres forklaringer.

Mor brød i gråd

To medarbejdere fra Aarhus Kommune var til stede i retten, hvor også drengens mor og andre familiemedlemmer var mødt op. Familiemedlemmerne måtte ligesom Lokalavisens journalist forlade retten, da dørene blev lukket. Moren gav sin søn et knus et knus, inden hun forlod retten og brød i gråd lige udenfor retslokalet.

Familien satte sig derefter til at vente på, at grundlovsforhøret skulle slutte. Det endte som nævnt med, at den 16-årige dreng blev varetægtsfængslet i fire uger.

Inden grundlovsforhøret blev lukket, havde forsvareren oplyst, at hans klient erklærede sig uskyldig i anklagerne. Ifølge Østjyllands Politi nægtede den 16-årige dreng at udtale sig under grundlovsforhøret. Han kærede dog ikke varetægtsfængslingen.

Publiceret 12 December 2018 09:04