Sygehus sparede undersøgelse for brystkræft væk: Flere ramt af kræft uden at vide det

735 kvinder blev mangelfult undersøgt for brystkræft. Det var for at "spare lægetimer og undersøgelsestid", hvilket giver skarp kritik af sygehuset.

Af
Daniel Sennek

Ringsted Sygehus har gennem fire år undladt at give hundrevis af kvinder med mistanke om bystkræft den grundige undersøgelse, som de har krav på. Det var for at "spare lægetimer og undersøgelsestid".

Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Avisen har fået delvis aktindsigt i en skrivelse fra en ledende overlæger til Styrelsen for Patientsikkerhed. Ledende overlæge Erik Ingvar Mars udtaler i skrivelsen:

"Formålet med alene at undersøge med mammografi er at spare lægetid og undersøgelsestid og dermed at kunne undersøge flere patienter per dag, men altså på bekostning af, at ikke alle får en fuldstændig udredning. De fleste af mammografilægerne bryder sig ikke om ordningen," skriver han ifølge Jyllands-Posten.

En ny ledende overlæge på den radiologiske afdeling stoppede de mangelfulde undersøgelser i 2017. De havde været siden 2013 og havde ramt omkring 735 kvinder, hvor mindst syv efterfølgende har fået konstateret brystkræft.

"Det er en dybt beklagelig situation, vi har bragt de implicerede kvinder i, og det kan jeg ikke undskylde nok," lød det fra sygehusdirektør Vagn Bach ifølge Jyllands-Posten.

Publiceret 03 February 2019 08:01