Oliver vågnede af sin mors deperate skrig: "Den nat tænkte jeg ikke så meget"

En sommernat i 2018 handlede den dengang 15-årige Oliver hurtigt og instinktivt - hvilket reddede hans fars liv.

Af
Daniel Sennek

Oliver Skahauge fra Taastrup reddede sidste år sin fars liv. Han er indstillet til årets hjerteredder 2019 efter sin heltemodige indsats.

Det skriver Sjællandske.

Den nu 16-årige Oliver Skadhauge er til daglig svømmetræner og har førstehjælpskursus. Et kursus han for alvor fik brug af den sommernat.

Oliver sover, da hans mor, Nina Skadhauge, råber om natten. Det vækker både Oliver og hans 13-årige lillebro. Nina Skadhauge råber på sin mand og forsøger at komme i kontakt med ham. Da sønenrne kommer til soveværelset, kan de se, hvad der er ved at ske. Oliver Skadhauge går derfor straks i gang med at give sin far hjertemassage, mens faren stadig ligger i sengen.

Moderen ringer 112, den yngste søn går ud og venter på ambulance sammen med en nabo, en genbo prøver at finde den nærmeste hjertestarter. Den er dog for langt væk til, at de kan nå at hente den, inden ambulancen kommer. Da ambulancen og en lægebil ankommer, overtager de fra Oliver. De giver stød og efter 14 minutters hjertestop er der igen liv. Lars Skadhauge bliver indlagt på Rigshospitalet.

"Den nat tænkte jeg ikke så meget. Mine første tanker i situationen var praktiske; at tjekke puls og vejrtrækning, hvordan gør jeg? Får jeg trykket rigtigt? Adrenalinen går ind. Det er først efter et par timer, da vi er på hospitalet og lægen kommer ind, at det rigtigt går op for mig, hvad der er sket, og at min far faktisk har været væk. Det er ret overvældende, og selvfølgelig bliver man ked af det, men jeg er nok mest i chok på det tidspunkt," siger Oliver Skadhauge til Sjællandske.

I dag har Lars Skadhauge det godt, er tilbage på arbejde og kan cykle frem og tilbage derfra.

Publiceret 08 February 2019 08:46