Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix Scanpix Denmark

Omrejsende kriminelle bander fældet på stribe: Politiets nye våben sætter dem skakmat

Tre gange på tre dage har politiets automatiske nummerpladegenkendelsessystem fanget udenlandske forbrydere

ANPG! Det kan være, det er en bogstavkombination udenlandske kriminelle snart skal tage med i overvejelsen, når de beslutter sig for at køre nordpå til Danmark for at begå kriminalitet.

ANPG er politiets automatiske nummerpladegenkendelsessystem, som blev taget i brug i foråret 2016, og det viser nu sit værd. Alene den seneste uge har tre grupper af udenlandske kriminelle fra Litauen, Bulgarien og Polen fået deres ophold i Danmark brat afbrudt på grund af ANPG, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

I søndags, den 17. februar, havde Udlændingekontrolafdelingen fået et tip om, at en lastbil, kunne være involveret i kriminalitet. Lastbilens registreringsnummer blev lagt ind i ANPG-systemet, og det betød, at det gav udslag i systemet, da en politipatrulje passerede den på en rasteplads ved motorvej E45.

Det viste sig, at den indeholdt en teleskoplæsser til en værdi af 800.000 kroner, som samme dag var blevet stjålet fra en byggeplads ved Vissenbjerg på Fyn. Den 52-årige litauiske chauffør blev efterfølgende varetægtsfængslet efter grundlovsforhør.

Det var igen den automatiske nummerplade genkendelse, ANPG, der dagen efter alarmerede en patrulje, som befandt sig i Aabenraa. I en bulgarsk personbil sad fire personer - en 26-årig kvinde, en 45-årig kvinde og to mænd på 24 og 25-år. De fire er mistænkt for at have begået mindst fire lommetyverier samme dag i Syd- og Sønderjylland. De fire er nu varetægtsfængslet.

To polske mænd på 29 og 30 år blev tirsdag anholdt på fersk gerning af en patrulje fra Udlændingekontrolafdelingen og sigtet for flere butikstyverier. De to var samme morgen kørt ind i

Danmark i en tysk indregistreret personbil, og patruljen havde holdt øje med dem. De har erkendt butikstyverier i Haderslev og Kolding. De fik en bøde på 6000 kroner og blev udvist af landet med indrejseforbud i to år.

"ANPG i kombination med efterforskning og vores internationale samarbejde har igen vist sig at give gode resultater i efterforskningen af særligt de omrejsende kriminelle," siger politikommissær Søren Rønnov.

jn

Publiceret 22 February 2019 15:18