Foto: DOF BirdLife Danmark / Ritzau Scanpix

Foto: DOF BirdLife Danmark / Ritzau Scanpix

Populær og fredet havørn dræbt med haglgevær: Fugleentusiaster raser

Igennem seks år har en havørn været tv-stjerne på Dansk Ornitologisk Forenings "BirdLife Danmark-webkamera" med liveudsendelser fra ørnereden på Lolland. Det er slut nu.

Hunørnen blev fredag den 15. februar fundet død i en grøft et par kilometer fra reden, og nu afslører en røntgenfotografering, at ørnen er blevet skudt med to hagl.

Der er fundet friske blødninger i både bughulen og den ene lunge, og et af haglene er fundet i den ene lunge, oplyser DOF BirdLife Danmark, som har meldt drabet til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

"Det er forfærdeligt, at havørnen er fundet skudt. Det er kun et par år siden, at en ynglende kongeørn blev fundet dræbt af skud, og det er ikke rart at vide, at der åbenbart er brodne kar blandt Danmarks jægere, og at vi inden for få år har fået skudt to ørne, som man ikke kan forveksle med nogen som helst jagtbar art.

Når to ørne kan blive skudt inden for så kort tid, kan man kun frygte, at også andre rovfugle bliver skudt," siger Egon Østergaard, formand for DOF BirdLife Danmark.

Også leder af DOF’s Projekt Ørn, Kim Skelmose, er i oprør:

"Det er dybt uetisk at skyde sådan en smuk og fredet ørn. Jeg tror, at de hundredtusindvis af mennesker, der har haft stor fornøjelse af vores tv fra reden, tager ligeså skarpt afstand fra drabet på hunørnen, som jeg gør," siger han.

Og det har Kim Skelmose ret i. På Dansk Ornitologisk Forenings facebookside strømmer det ind med kommentarer og reaktioner på ørnedrabet. Se mere i opslaget under artiklen.

jn

Publiceret 07 March 2019 11:18