Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

Lygtefejl tiltrak politiets opmærksomhed: Rumænsk chauffør gemte på livsfarlig fusk og svindel

Det blev en dyr affære, da en lastbil mandag aften blev standset af en færdselspatrulje fra Tungvognscenter Øst omkring Greve. Det var en lygtefejl, som vakte patruljens interesse, men det skulle vise sig, at der var mange flere og mere graverende fejl at finde, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Lastvognens 62-årige chauffør fra Rumænien kørte med et defekt SCR-system, der, hvis det virker, ellers skal rense udstødningsgassen for giftige partikler. Normalt vil det efter noget tid ude af drift betyde, at denne type lastbil vil gå i nødprogram, og motorkraften vil reduceres væsentligt, men det var ikke sket, fordi chaufføren havde manipuleret med SCR-systemet. Betjenten fandt da også en såkaldt emulatorboks i handskerummet, der kan bruges til manipulation af SCR-systemet.

I chaufførens bukselomme fandt man desuden en lille, men meget kraftig magnet, der kan bruges til at manipulere med lastbilens kontrolapparat, der registrerer kørsel og hviletid. Når denne magnet sættes på gearkassen, vil kontrolapparatet registrere hvil i stedet for kørsel.

Magneten og emulatoren. Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

Magneten og emulatoren. Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

"Det er meget alvorligt, når chauffører og vognmænd på denne måde manipulerer med systemerne, som er designet for at skabe øget sikkerhed på vejene, og som skal nedbringe forureningen med de farlige partikler. Derfor er jeg rigtig glad for, at vores betjente stoppede lastbilen, selvom det i første omgang kun drejede sig om et problem med lygterne. De fik undersøgt forholdene til bunds, og jeg håber nu, at det kan skabe større frygt hos de kriminelle, der forsøger at snyde med sikkerhedsreglerne," siger vicepolitiinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi, Peter Stryhn.

Chaufføren fik en bøde på 6.000 kr. for genstanden, der kunne manipulere kontrolapparatet samt en bøde på 7.500 kr. for emulatorboksen.

Vognmanden fik en bøde på det dobbelte, altså 12.000 og 15.000 kr. Den samlede bøde løb dermed op i 40.500 kr. Dertil kom udgiften til lovliggørelse af SCR-systemet på nærmeste autoriserede værksted, oplyser politiet.

Det er syvende gang bare i år, at politiet har en lignende sag om manipulation med kontrolapparaterne i lastbiler, viser en gennemgang foretaget af Midt- og Vestsjællands Politi.

jn

Publiceret 13 March 2019 15:58