Søren Hyldgaard (V) kan ikke stille op til valg før 2026. Arkivfoto

Søren Hyldgaard (V) kan ikke stille op til valg før 2026. Arkivfoto

Landsretten har talt: Fartbøde bremser Sørens drøm om plads i folketinget

Landsretten har også fundet kommunalbestyrelsesmedlemmet fra Lyngby Kommune, Søren Hyldgaard (V), skyldig i to fartovertrædelser fra 2015. Nye valgbarhedsregler tvinger ham ud af politik til 2026.

En dom i Østre Landsret har fredag formiddag sat en stopper for Venstre-politikeren Søren Hyldgaard politiske karriere flere år frem i tiden. Det skriver bt.dk.

Østre Landsret fastholdt nemlig byrettens dom og fandt venstres byrådsmedlem i Rudersdal Kommune skyldig i to hastigheds-overtrædelser, og derfor må Søren Hyldgaard nu indstille sig på en lang pause fra politik, foruden en ubetinget frakendelse af kørekortet og en bøde på 12.000 kroner.

Søren Hyldgaards fartovertrædelser fandt sted i sommeren 2015, hvor han ligesom omkring 6.000 andre bilister blev blitzet på Lyngby Omfartsvej.

I forbindelse med et vejarbejde blev hastigheden nedsat fra 90 til 50 km/t på stedet, men langtfra alle bilister opdagede det. Alene på én dag blev 1.635 personer fanget i fartfælden. Søren Hyldgaard nåede at blive blitzet tre gange på tre måneder med hastigheder på 95, 87 og 89 km/t. To af disse fartovertrædelser blev han efterfølgende sigtet og dømt for, og derfor blev han i februar tvunget til både at opgive sit folketingskandidatur og tage orlov fra kommunalbestyrelsen.

"Jeg er ikke enig i kendelsen fra byretten, som derfor vil blive anket til Landsretten. Imidlertid ønsker jeg ikke, at sagen i den mellemliggende periode på nogen måde skal belaste mit parti Venstre, eller at der kan stilles spørgsmålstegn ved mit arbejde som politiker. Derfor søger jeg dags dato orlov fra kommunalbestyrelsen, så længe sagen verserer for Landsretten," sagde Søren Hyldgaard dengang til Rudersdal Avis.

Frataget kørekort får store konsekvenser

Med landsrettens dom fredag formiddag bliver Søren Hyldgaards pause permanent – eller i hvert fald meget lang. Det mistede kørekort får nemlig store konsekvenser for Søren Hyldgaards politiske karriere.

Siden april 2018 har en frakendelse af førerretten nemlig været nok til, at en politiker kan blive kendt uværdig til at stille op til valg til kommunalbestyrelser og Folketinget.

Tidligere blev den slags afvejninger foretaget af det såkaldte valgbarhedsnævn, men fra 2018 er der kommet mere firkantede og konkrete grænser for, hvornår en politisk kandidat ikke længere kan blive valgt ind.

BT fik umiddelbart efter dommen en reaktion fra Søren Hyldgaard:

»Det er jeg meget ked af, for jeg er stolt af min indsats i det lokalpolitiske arbejde. Jeg har været 10 år i byrådet og havde satset på en politisk karriere, men nu kan jeg tidligst blive valgt igen fra 2026 ,« siger han til avisen.

msr

Publiceret 13 September 2019 15:29