Udlever aldrig dine NemID oplysninger!

Udlever aldrig dine NemID oplysninger! Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Udspekulerede kriminelle bruger rigtige politifolks navne: Ældre kvinde franarret 365.000 kroner

Kriminelle lokker NemID-oplysninger ud af borgere

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer mod fupopkald, hvor man bliver bedt om at aflevere NemID-oplysninger.

Kriminelle ringer til borgere og udgiver sig for at være fra politiet, banker og teleselskaber for at lokke NemID-oplysninger ud af dem. Informationerne bliver derefter brugt til at hæve store beløb, oplyser politiet i en pressemeddelelse.

"Der er helt klart tale om udspekulerede telefonopkald, der umiddelbart virker meget troværdige. Vi har for eksempel oplevet, at de kriminelle har udgivet sig for at være politimand eller for at være fra en anden myndighed, hvor de understregede, at de havde akut brug for oplysningerne. I andre tilfælde har de brugt rigtige politifolks navne," vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed.

Fupopkaldene er blandt andet gået ud over en ældre kvinde i Sønderjylland, der i denne uge blev ringet op af en ung mand, der udgav sig for at være fra hendes teleselskab.

Han sagde, at kriminelle netop havde hacket sig ind på kvindens telefon, og at de nu havde adgang til betalingsoplysningerne.

Det var derfor vigtigt, at hun hurtigt kom i kontakt med sin bank, og det kunne han hjælpe med, hvis hun udleverede sine NemID-oplysninger, så bankkontiene kunne blive spærret.

Få minutter efter var kvindens konto blevet 365.000 kroner fattiger, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi, der efterforsker sagen, som ikke er enestående.

Syd- og Sønderjyllands Politi modtager i øjeblikket flere henvendelser fra borgere, der har været udsat for lignende bedragerier, hvor kriminelle har lokket NemID- og kontooplysninger ud af dem.

Politiet opfordrer til at aldrig at oplys NemID-koder. Hverken banker, politi eller andre myndigheder vil bede om at få udleveret NemID adgangskode, NemID engangskoder og kontonumre.

"Det er yderst vigtigt at bevare sin kritiske sans. De kriminelle spiller på, at de lyder myndige og overbevisende, når de udgiver sig for at være fra banken, politiet, skattemyndighederne eller skifteretten. Men uanset hvor overbevisende de lyder, så vil en rigtig betjent og en rigtig bankrådgiver aldrig bede om at få udleveret personlige oplysninger på denne måde. Så tro ikke på dem og udlever aldrig oplysningerne," siger Chr. Østergård.

jr

Publiceret 01 February 2020 08:26