Arkivfoto

Arkivfoto

Direktør-svindel rammer dansk virksomhed: Bedraget for næsten 14 mio. kr.

En sydjysk virksomhed er blevet bedraget for 14 millioner kroner i såkaldt CEO-fraud

Kriminelle udnytter travlhed og den kommende påske til at sende falske mails for at få overført store beløb.

Det har en større sydjysk virksomhed for nyligt måttet sande. Virksomheden er blevet bedraget for i alt 13,7 millioner kroner, efter at det lykkedes kriminelle at hacke sig ind i selskabets IT-system og fremstille falske anmodninger om overførsler til en udenlandsk bank. Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

Til at begynde med blev virksomheden udsat for et hackerangreb, hvilket selskabet i første omgang så ud til at få håndteret.

Efterfølgende modtog en ansat i bogholderiet dog interne mails med anmodninger om overførsler på i alt to millioner dollar (13,7 millioner kroner).

Mailsene så umiddelbart ægte ud, hvilket gjorde, at medarbejderen ikke bemærkede, at der var ændret detaljer i afsender-mailadressen og i kontooplysninger på modtageren af beløbene – og beløbene blev således overført.

Efter at bedrageriet blev opdaget, er sagen blevet anmeldt til Syd- og Sønderjyllands Politi, der nu advarer andre virksomheder mod denne form for svindel.

Vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion opfordrer på baggrund af sagen virksomhederne til at skærpe deres interne procedurer, når det gælder udbetalinger af større beløb.

"De kriminelle er i høj grad opmærksomme på, at der er travlhed i mange virksomheder forud for påskehelligdagene. Og i tilgift arbejder en del ansatte måske hjemmefra for at undgå at sprede smitte med Coronavirus. Det kan være med til, at de daglige sikkerhedsrutiner kan blive udfordret. Men netop i sådanne perioder er det vigtigt at have klare retningslinjer og holde fast i dem," lyder det.

Svindlerne er ofte meget professionelle.

"De kender ofte navnet på direktøren og andre nøglepersoner og kan formulere sig på fejlfrit dansk – faktorer, der gør, at man typisk ikke fatter mistanke med det samme," siger vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

jn

Publiceret 11 April 2020 09:35