Pyromanen og morderen Erik Solbakke Hansen (th) på vej til afhøring.

Pyromanen og morderen Erik Solbakke Hansen (th) på vej til afhøring. Foto: Gert Jensen/Ritzau Scanpix

"Største retsskandale": Var 'Danmarkshistoriens største massemorder' uskyldig?

Ny dokumentar og bog sætter spørgsmålstegn ved sagen mod den psykisk udviklingshæmmede Erik Solbakke Hansen

35 mennesker blev dræbt ved den voldsomme brand på Hotel Hafnia i København tilbage i 1973, og i 1980 mistede en 15-årig pige livet på Fanø. Den psykisk udviklingshæmmede Erik Solbakke Hansen tilstod i 1989, at det var ham, der stod bag de to forbrydelser, og han blev dømt til anbringelse på ubestemt tid. Men nu, 31 år efter, er flere eksperter i tvivl om, hvorvidt Erik Solbakke Hansen var skyldig.

Det skriver TV2, som står bag en ny dokumentar, hvor blandt andet den norske overbetjent og afhøringsekspert Asbjørn Rachlew medvirker.

Der var ingen tekniske beviser eller øjenvidner, som kunne linke Erik Solbakke Hansen til de to forbrydelser, og han blev alene dømt på sine tilståelser.

"De danske myndigheder må så hurtigt som muligt nedsætte en uafhængig kommission, som gennemgår hele sagen igen, fordi her kan vi meget vel stå ovenfor den største retsskandale, som Danmark har haft i moderne tid. Så bekymret er jeg," siger han i TV 2-dokumentaren ifølge B.T., der også henviser til den nye bog 'Den dømte mand' af Peer Kaae, der ligeledes sætter spørgsmålstegn ved Erik Solbakke Hansens skyld.

Året efter drabet på den 15-årige pige fandt sted, var Erik Solbakke Hansen ifølge sin dom skyld i flere brand i Helsingør, hvor en brandmand mistede livet i en af dem, og en anden kostede en 22-årig kvinde livet.

Han døde som 48-årig i 1997 på Kofoedsminde, der er en landsdækkende specialinstitution for voksne, domsanbragte udviklingshæmmede.

Første afsnit af dokumentar-serien 'Tilståelsen' kan ses mandag klokken 20 på TV2.

jwh

Publiceret 24 May 2020 14:26