Foto: Fyns Politi

Foto: Fyns Politi

Midnats-drama: Sådan reddede Arvid kvinde fra druknedøden

Politiassistent Arvid fra Fyns Politi og hans patruljehund Helmut modtager i dag rigspolitichefens ærespokal for at have reddet en kvinde fra druknedøden.

Den erfarne hundefører modtager pokalen for en helt særlig indsat, der udspillede sig en sommernat sidste år, hvor en kvinde var set gå ud i en sø på Fyn i påvirket tilstand.

Her følger Arvids beretning om den dramatiske indsats:

Klokken 23.59 ringede en borger til politiet for at fortælle, at en ung påvirket kvinde var blevet set gå ud i en sø med tøj på. En patrulje blev sendt til stedet, og hurtigt efter ankom også en indsatsleder, hundepatrulje, dykkere, en helikopter og en akutlæge-ambulance.

"Jeg og Helmut går i gang med at afsøge søbredden, og Helmut får pludselig en fært ude fra vandet og forsvinder gennem et tæt sivområde og ud i vandet," fortæller Arvid.

Arvid kan se, at hunden svømmer ud i søen, hvor den begynder at gø.

"Mørket gør det umuligt at se, hvor min hund er og hvad den gør af. Jeg går derfor ud gennem de tætte siv og igennem en meget mudret bund, der tilsammen gør det meget vanskeligt at bevæge sig. Fremme ved kanten mellem sivene og vandet kan jeg se Helmut svømme rundt, mens han gør."

På vej hen mod hunden ser Arvid Brøndsted, at der på en mudderbanke i vandoverfladen er en del af et ansigt. Der ligger kvinden afkræftet i vandet.

"Hun ligger på en måde, hvor halvdelen af munden er dækket med vand, og hun sluger derfor vand, hver gang hun trækker vejret. Hun var altså i live, men ikke kontaktbar. Jeg får løftet kvindens hoved over vandet samtidig med, at jeg beder om assistance og forsøger at guide dykkerbåden frem til stedet," fortæller Arvid.

Han vurderer ikke, at det er muligt at få kvinden på land gennem sivene på grund af hendes tilstand og terrænet. Lægen kommer ud i vandet for at assistere. Efterfølgende kommer dykkerbåden frem og sørger for, at kvinden kommer ind til den ventende ambulance.

Da kvinden ankommer til sygehuset, har hun en kropstemperatur på 35,4 grader, men overlever.

"Jeg har været hundefører i mange år, så jeg har foretaget en del humanitære eftersøgninger – både med negativ og positiv udgang. Lige præcis denne sag skiller sig ud ved, at der ikke var nogen normal adgangsvej ud til kvinden, så Helmut måtte svømme ud for at finde hende. Det har vi trænet, men det var første gang, han prøvede det i en skarp situation, og jeg var meget tilfreds med vores samarbejde. Og så bliver man altid glad, når det lykkes at finde personen, og især hvis man kan være med til at redde deres liv. Ikke mindst fordi der er en familie, der gerne vil have personen hjem i live," siger Arvid.

jn

Publiceret 10 June 2020 12:33