Foto: Jeppe Rafn.

De kæmpede for hans liv i ufattelig tragedie: Claus efterlader sig hustru og to børn

Forsvaret takker Birgitte og Klaus: De prøvede at redde soldat, der faldt om med hjertestop

Lørdag 11. juli ved aftenstid var Klaus List på vej hjem i bus fra midtbyen i Aarhus. Da bussen passerede Forsvarets Sanitetskommando på Silkeborgvej i Brabrand, stod Birgitte Nielsen på fortovet og viftede med armene, skriver Lokalavisen Aarhus.

”Jeg kunne se, der var noget galt. Du så panisk ud,” siger Klaus til Birgitte, da de halvanden uge senere mødes i anledning af, hvad der skete forrige lørdag.

Klaus skulle egentlig ikke af bussen endnu, men han står af ved stoppestedet lige efter Forsvarets indhegnede område og løber tilbage til Birgitte, som havde opdaget en mand i sportstøj ligge livløs på græsplænen inde bag hegnet.

”Han ligger halvt på siden med armene inde under sig og reagerer ikke, da jeg råber nogle gange. Jeg overvejede at finde en indgang, men ringer så efter en ambulance. Det var skrækkeligt at stå på den forkerte side af hegnet, når en mand trænger til hjælp,” fortæller Birgitte.

Klaus løber rundt om indhegningen til en port på den anden side af bygningen, som han prøver at klatre over. Det opgiver han dog, men så ser han, at der er luft under hegnet ved siden af porten, og den spinkle mand får møvet sig under hegnet og løber hen til den livløse mand i græsset og begynder at give ham hjertemassage og indblæsning.

Den livløse mand i græsset er militærpolitibetjenten Claus Chris Petersen, som er i tjeneste og har været ude på en løbetur rundt om bygningen og er faldet om med hjertestop.

Claus’ kollegaer i vagten var begyndt at undre sig over, hvor han var blevet af, da de kunne følge ham på kamera på løbeturen rundt om den store kvadratiske bygning.

På kameraovervågningen ser de noget i græsset, og et øjeblik senere ser de Klaus List give deres soldaterkollega førstehjælp, hvorefter en kollega spurter ud med en hjertestarter og overtager redningshjælpen.

Det lykkes faktisk at få liv i Claus, inden ambulancen når frem, og han var i live ved ankomsten til Aarhus Universitetshospital i Skejby, fortæller generallæge Sten Hulgaard, chef for Forsvarets Sanitetskommando i Brabrand.

Desværre lykkedes det ikke at redde Claus Chris Petersens liv. Han sov ind søndag 12. juli om aftenen omgivet af sine pårørende på hospitalet og er blevet bisat i Nordjylland, hvor han kommer fra.

”Helt generelt set er man dårligt stillet, hvis man får hjertestop udenfor et hospital. Kun et mindretal overlever,” fortæller generallægen, som dog på ingen måde mener, Birgitte og Klaus’ indsats var nyttesløs.

”Ingen kan vide, hvordan det ender. Det vigtigste er at gøre noget. I stod op og gjorde noget, da der var brug for det, og udviste snarrådighed og uforfærdethed,” sagde generallæge Sten Hulgaard ved en sammenkomst hos Forsvarets Sanitetskommando for at anerkende Klaus og Birgittes indsats for at prøve at redde Claus Chris Petersens liv.

”Birgitte, du vurderede hurtigt, der var noget galt, og du gjorde noget og ringede efter en ambulance og gjorde folk opmærksomme. Klaus forcerede hegnet, selvom det var ulovlig indtrængning, men du gjorde det sgu’ alligevel, Klaus, fordi du så et medmenneske, der havde brug for hjælp,” sagde generallægen i sin tale til de to æresgæster, som begge fik et diplom, vin og blomster.

Birgitte bor i nærheden af Forsvarets Saniteskommando og havde været i Netto på Silkeborgvej i Brabrand for at handle, da hun på sin gåtur på vej hjem så Claus Chris Petersen ligge livløs i græsset. Klaus kan ikke huske hele episoden, og han troede faktisk, han var kommet ind på området ved at kravle over hegnet, indtil den afdøde soldaterkammerats kollegaer i vagten kunne fortælle, han var kravlet under det.

Birgitte og Klaus var begge rystede efter den voldsomme oplevelse, som trods deres snarrådige indsats ikke fik en lykkelig udgang. Ved sammenkomsten hos Forsvaret fik de en stående invitation til at henvende sig, hvis de efterfølgende får det dårligt.

”Kom ind til os, hvis I får en reaktion. Vi er gode til at håndtere sådan noget,” sagde generallæge Sten Hulgaard, da han efter overrækkelsen af diplomer fik en kop kaffe med Klaus og Birgitte og den afdøde soldats nærmeste kollegaer.

Kollegaerne i vagten takkede også Birgitte og Klaus og kunne fortælle, at deres afdøde kollega var sund og frisk og trænede til maraton, så de havde ikke skænket det en tanke, at han kunne falde om

Claus Chris Petersen blev 54 år og efterlader sig hustru og to børn.

FORSVARET I SØDALSPARKEN I BRABRAND

Hovedkvarter for Forsvarets Sanitetskommando

Hovedkvarter for Forsvarets depottjeneste

Hovedkvarter for Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste

Hjemsted for Marinehjemmeværnsdistrikt Vest

Der arbejder omkring 250 personer i bygningerne

Publiceret 23 July 2020 15:54