Foto: Jørgen Peder Steffen/Niels Bohr Institutet.

Verdenskendt forsker dræbt i forfærdelig ulykke: Han fik en grusom død

Den internationalt anerkendte glaciolog Konrad Steffen, også kendt som Koni, forsvandt i søndags, da han i forbindelse med feltarbejde på Indlandsisen styrtede ned i en dyb gletsjerspalte.

Ulykken skete i Swiss Camp i Vestgrønland - en forskningsstation, Konrad Steffen selv etablerede i 1990. Det skriver Videnskab.dk.

Jason Box, der er professor ved GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - var til stede, da den tragiske ulykke skete.

"Koni faldt i en spalte med vand, mens resten af os uvidende arbejdede i nærheden. Det sidste, han sagde, var, at han gik tilbage for at se på data," siger Jason Box til CBS News.

Konrad Steffens søn var også blandt deltagerne på ekspeditionen, fortæller en anden dansk glaciolog, Jørgen Peder Steffensen. Han var ikke selv i lejren, men har fået tragedien genfortalt af kollegaer.

"Sønnen Simon var tit med faderen rundt. Det er ganske forfærdeligt, og det er ekstra slemt for de efterladte, at der ikke er et lig at begrave. Koni vil aldrig blive fundet, men vil blive støbt ind i isen," siger Jørgen Peder Steffensen, der er professor i glaciologi på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Ulykken skete på et tidspunkt, hvor der var dårligt sigte på grund af sne og vind.

"Som jeg har fået det fortalt, brugte holdet sikkerhedsudstyr, men de havde taget det af for at gå ind og spise. Koni skulle bare lige 50 meter væk fra gruppen for at skifte hukommelseschip og downloade de data, der var på chippen," fortæller Jørgen Peder Steffensen.

"Men der var opstået en spalte i isen, som sandsynligvis var dækket af et tyndt lag sne, så han ikke kunne se den. Bum, så røg han igennem et lillebitte hul."

Da de øvrige ekspeditionsdeltagere opdagede, at Konrad Steffen var forsvundet, begyndte de at lede efter ham.

Efter lang tids søgen fandt de spor i den tynde is på bunden af gletsjespalten.

"(Vi) fandt en 2,5 meter lang revne i det 3 centimeter tykke gulv i kløften 8 meter nede," skrev Jason Box ifølge CBS en tråd på Twitter.

På Niels Bohr Institutet er Jørgen Peder Steffensen og de øvrige glaciologer, som selv har en forskningsstation på Indlandsisen, berørt af ulykken.

"Det gør dybt indtryk på os. Indlandsisen er et skide farligt sted at være. Det kan gå galt på splitsekund, hvis man er uopmærksom," siger Jørgen Peder Steffensen, som kendte Konrad Steffen både professionelt og privat. Konrad Steffen blev 68 år gammel.

Publiceret 14 August 2020 11:44