Maria From Jakobsen. Foto: Privat og politiet.

Jagten på Maria From Jakobsens lig: Er hun opløst i saltsyre og kaustisk soda

En mand sidder fængslet, sigtet for drab på den 43-årige Maria From Jakobsen fra Frederikssund, psykolog og mor til to - som forsvandt for præcis en måned siden. Manden nægter sig skyldig, og han er varetægtsfængslet frem til på mandag, hvor politiet skal stille med nye/bedre beviser, hvis manden skal have sin varetægtsfængsling forlænget af en dommer.

Manden, der har en helt specil stilling i lokalsamfundet, er beskyttet af et navneforbud, og derfor kan pressen ikke beskrive ham nærmere.

Men manden blev bl.a. fængslet, fordi politiet fandt store mængder saltsyre og kaustisk soda hos ham. Og i tiden efter Maria From Jakobsens forsvinden har den nu fængslede mand søgt på nettet om emner som olietønder, havdybder og rensemidler. Maria From Jakobsens bil blev fundet ved Bellahøj i Københavns nordvestkvarter. Og ifølge politiet havde den sigtede mand - uden at have en særlig god forklaring på hvorfor - været i det område, hvor bilen blev fundet, både i dagene før, efter og på selve den dag, hvor kvinden forsvandt.

Men kan man få en menneskekrop til at forsvinde ved brug af saltsyre og kaustiks soda?

Det er ikke helt nemt at få et lig til at forsvinde ved at opløse det i stærk kemi, siger retskemiker Martin Worm-Leonhard på Retsmedicinsk Institut ved Syddansk Universitet til B.T.

"Der har været masser af eksempler på gerningsmænd, der troede, at de kunne opløse konen i badekarret og skylle liget ud med badevandet, men så vidt vi ved, er det aldrig rigtig lykkedes, uden at man har kunnet finde et eller andet spor. Om det så bare har været fedt, sæbe eller hårrester i afløbet, knoglestumper eller sådan noget," siger eksperten til B.T.

"Hvis dna kommer i direkte kontakt med eksempelvis koncentreret saltsyre eller afløbsrens, så tror jeg måske ikke, at dna'en vil overleve. Men det kan godt være indesluttet i en lille vævsklump, i celler eller måske især inde i knoglevævet, hvor det kan ligge i beskyttelse. Så jeg vil bestemt ikke udelukke, at der kan blive bevaret dna," siger retskemikeren.

Nordsjællands Politi, som har sat meget mandskab ind på sagen, søger forsat henvendelser fra personer, der ved noget om Maria From Jakobsens forsvinden, eller som har set noget.

Publiceret 26 November 2020 11:22