Arkivfoto

Arkivfoto

Politiet advarer efter stribevis af svindel-opkald: Han siger, han ringer fra Udbetaling Danmark

Pas på fupopkald. Svindlerne går efter dine NemID-data. 

En eller flere svindlere er i disse dage særdeles aktive på telefonen i det nordjyske. Det fortæller Nordjyllands Politi, som advarer borgerne, efter mindst 20 personer er blevet ringet op og forsøgt fuppet siden den 1. december.

Politiet har modtaget omkring 20 anmeldelser med ensartet indhold: En mandsperson ringer op og udgiver sig for at komme fra Udbetaling Danmark – og derpå beder han borgeren om at udlevere sit NemID og nøglekort-nummer. 

"Vi vurderer ud fra gerningsindholdet af sagerne, at det godt kan være ’kun’ én og samme person, der forsøger sig med det her svindelnummer," siger lederen af Det Kriminalpræventive Sekretariat ved Nordjyllands Politi, politikommissær Henrik Taagaard, og han forklarer, at gerningspersonen over telefonen typisk giver mere eller mindre fantasifulde forklaringer på, hvorfor det pludselig er nødvendigt, at man skal udlevere private oplysninger, for eksempel at det kan være, at der er noget, der er gået galt med udbetalinger eller overførsler – og at man derfor har brug for borgerens NemID, nøglekortnummer, kontonummer, m.m.

Henrik Taagaard minder om, at man skal være særdeles kritisk ved den slags opkald, hvor en person siger de ringer fra en myndighed og anmoder om kortoplysninger m.m. 

Han foreslår, at man kan overveje at bytte sit fysiske nøglekort ud med NemID nøgleapp, hvilken er bedre sikret mod svindel ifølge Digitaliseringsstyrelsen. 

Hvis du får lignende opkald, skal du kontakte politiet på telefon 1-1-4.

jn

Publiceret 22 January 2021 13:42